USA: – Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

Libyske soldater kontrollerer en bil på et kontrollpunkt vest for den IS-kontrollerte byen Sirte.
Foto: Ismail Zitouny / Reuters / NTB scanpix
Libyske soldater kontrollerer en bil på et kontrollpunkt vest for den IS-kontrollerte byen Sirte. Foto: Ismail Zitouny / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-DPA-AFP): Ekstremistgruppen IS har doblet antallet krigere i Libya det siste året og har nå mellom 4.000 og 6.000 krigere i landet, hevder sjefen for USAs styrker i Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En FN-rapport fra forrige måned slo fast at IS har utnyttet maktvakuumet i det oljerike landet til å vinne stadig mer terreng. Men general David Rodriguez mener det vil bli vanskeligere for gruppen å ta landområder og befeste disse posisjonene i Libya enn det har vært i Syria og Irak.

– Det er mulig, men for øyeblikket er jeg ikke bekymret for det. Forholdene er veldig annerledes i Libya, blant annet fordi gruppen ikke har libyskfødt personell som vet så mye om landet, slik de hadde i Irak og Syria. Og det libyske folket liker ikke påvirkning utenifra, sier Rodriguez.

Ekstremistgruppen tok i fjor kontroll over kystbyen Sirte, og den har kjempet for å utvide sin kontroll til andre områder. Men ifølge Rodriguez blir de forhindret av libyske militser flere steder i landet.

– I øst, i Benghazi og Derna, har de strittet imot ISIS og gjort det mye vanskeligere for dem å operere, hevder han.

Rodriguez sier amerikansk etterretning har avdekket at IS har økt styrken i Libya til inntil 6.000 krigere i løpet av de siste 12 til 18 månedene. (©NTB)