Nederlandske EU-motstandere varsler flere folkeavstemninger

Nei-siden fikk en motiverende seier i onsdagens folkeavstemning i Nederland.
Foto: Cris Toala Olivares / Reuters / NTB scanpix
Nei-siden fikk en motiverende seier i onsdagens folkeavstemning i Nederland. Foto: Cris Toala Olivares / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amsterdam (NTB): Nei-siden i Nederland har fått et løft etter å ha «vunnet» folkeavstemningen om EU-avtalen med Ukraina. Nå varsler den flere folkeavstemninger mot unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette kommer ikke til å bli den siste folkeavstemningen, sa spaltisten Jort Kelder under nei-sidens valgvake i Amsterdam onsdag, ifølge Nationen.

– Vi har vist at folk ønsker mer deltakelse. Nå vil jeg at vi skal kunne stemme over de åpne grensene i Europa, euroen og TTIP (handelsavtalen mellom EU og USA), fulgte Thierry Baudet, en av initiativtakerne til onsdagens avstemning, opp overfor EU Observer.

Den nederlandske regjeringen er under press selv om folkeavstemningen formelt sett ikke er bindende. 61,1 prosent av dem som stemte, ga sitt nei til EUs samarbeidsavtale med Ukraina, og statsminister Mark Rutte har sagt at de nå skal bruke tid på å vurdere resultatet.

– Rutte kan ikke overse resultatet, selv om folkeavstemningen er rådgivende og bare 32 prosent stemte, for det er et signal om misnøye i befolkningen. Samtidig har de 27 andre EU-landene ratifisert avtalen, så det er også vanskelig for Nederland å skulle gå imot hele resten av EU, seier Kate Hansen Bundt, EU-kjenner og generalsekretær i Atlanterhavskomiteen, til Nationen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus