Banker kan dømmes for medvirkning til skatteunndragelse

Oslo (NTB): Banker kan dømmes for medvirking, dersom kunder blir hjulpet til å unngå skatt ved hjelp av stråselskaper i skatteparadis, ifølge jussprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom banken visste, eller burde ha visst, at dette opplegget ville bli brukt til skatteunndragelse, vil det kunne være medvirkende til skatteunndragelse etter ligningsloven, sier professor emeritus Frederik Zimmer ved til Klassekampen. Zimmer, som er tilknyttet det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, sier det krever forsett eller grov uaktsomhet, og at det vil være en konkret vurdering om hvorvidt dette er oppfylt.

Aftenposten avslørte søndag at DNBs datterbank i Luxembourg har bistått kunder i å opprette 40 selskaper på Seychellene. Av disse var om lag 30 eid av nordmenn, hvorav 20 var bosatt i Norge, opplyser DNB.

Høyskolelektor Eivind Furuseth ved BI er ekspert på internasjonal skatt. Han sier det kan være flere legitime grunner til å opprette selskaper på Seychellene, utover det å spare skatt. Furuseth tror ikke DNB har gjort noe ulovlig.

– Da må det være medvirkning til skatteunndragelse, og det skal det svært mye til for å dømmes for. Om det er moralsk riktig, er en annen sak.

DNB hadde ikke mulighet til å kommentere saken, skriver Klassekampen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus