Sp frykter regjeringen vil overkjøre lokal folkevilje

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum talte til landsstyret i Oslo mandag formiddag. Her gikk han til angrep på regjeringens sentraliseringsreformer.
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum talte til landsstyret i Oslo mandag formiddag. Her gikk han til angrep på regjeringens sentraliseringsreformer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis regjeringen setter lokale folkeavstemninger til side for å kunne slå sammen kommuner, vil den føre folk bak lyset, mener Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være et angrep på folkestyret og å vise forakt for folk. Det bør man ikke i et demokratisk system, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han tok opp folkeavstemninger om kommunesammenslåing i sin tale til partiets fylkesledere på landsstyremøtet i Oslo mandag. Samme dag stemte innbyggerne i blant annet Askvoll, Fjaler og Gaular i Sogn og Fjordane.

Men dersom avstemningene ikke går slik Jan Tore Sanner (H) ønsker, frykter Sp-ledelsen det vil komme nye «sprell» og «krumspring» fra kommunal- og moderniseringsministeren.

– Man kan prøve å ødelegge tilliten til lokale folkeavstemninger og si at det er et verktøy som ikke er egnet. Det har han allerede begynt med, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad, med adresse Sanner.

– Så kan du sette fylkesmannen i førersetet og si at «nå må vi avvente det fylkesmannen skal komme med av anbefaling 1. oktober» og rett og slett prøve å hoppe over det lokale demokratiet, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Raymond Johansen (Ap) får ikke kalle seg byregjeringsleder

– Lurer folk

Over 200 norske kommuner skal holde folkeavstemninger om sammenslåing. I tillegg skal mange gjennomføre innbyggerundersøkelser, og noen skal gjøre begge deler.

Regjeringen mener færre kommuner er nødvendig for å sikre alle innbyggerne tilstrekkelig gode tjenester, enten de bor i store eller små byer og kommuner.

Men hvis regjeringen har hatt planer om å overhøre de lokale folkeavstemningene, burde den ikke invitert til slike i det hele tatt, ifølge Arnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis de gjør det, mener jeg de rett og slett lurer folk, sier hun.

Sp-toppen mener resultatet av rådgivende folkeavstemninger i praksis bør binde lokalpolitikerne. Partiet vil heller ikke ha noen nedre grense for deltakelse i folkeavstemninger om spørsmålet.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre ber regjeringen og lokalpolitikerne om å respektere utfallet av folkeavstemninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Formelt er dette rådgivende folkeavstemninger. Men når politikerne først velger å gå til folket, ligger det en veldig kraftig føring for å lytte til folket, sa Støre i helgen.

Han mener det blir «uhyre vanskelig» ikke å lytte til innbyggerne hvis oppslutningen om avstemningene er så stor at den speiler innbyggernes syn.

Les også: Lundteigen dypt skuffet over sin islandske statsminister-venn

– Sentralisering gir byråkrati

I tillegg til kommunereformen er Sp svært kritisk til regjeringens planer om å kutte antallet politidistrikter fra 27 til 12 og også til det Vedum beskriver som sentralisering av norske sykehus.

Reformene bidrar ikke til annet enn å svekke det lokale folkestyret og skape flere byråkrater, mener Vedum.

– Sentraliseringen går som en rød tråd gjennom alle politikkområder. Og med sentralisering følger byråkratisering, sa han i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten avslørte i mars at det har blitt over 1.539 nye byråkratiårsverk i departementer og direktorater siden Høyre/Frp-regjeringen overtok makten høsten 2013. Tallet er basert på dagens departementsstruktur.

Vedum brukte det ferske kommunebarometeret til å understreke følgende poeng:

– Faktum er at det er mange av de små kommunene som leverer best tjenester, uansett hva Jan Tore Sanner sier.

Les også: Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt