Tegn på fremmede ubåter i dansk farvann

Aarhus (NTB-Ritzau): To hendelser det siste året kan tyde på at danske farvann har hatt ubudne gjester i form av fremmede ubåter, skriver Jyllands-Posten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avklassifiserte rapporter fra det danske forsvarets operative kommando, har erfarne sjøfolk gjort observasjoner som vanskelig lar seg forklare som annet enn ubåtaktivitet, skriver avisen.

19. mars i fjor så flere besetningsmedlemmer på forskningsskipet Dana at et objekt krysset skipets kjølvann sør for Bornholm. Forsvaret mener kilden for opplysningen er troverdig, og mener det kan være snakk om en miniubåt som seilte like under overflaten. Dette kunne riktignok ikke bevises. Dersom dert faktisk var en miniubåt, vil det være snakk om en unik hendelse, sier pensjonert kommandør Poul Grooss, tidligere varslingssjef i den danske etterretningstjenesten. Det har ikke vært tegn på lignende aktivitet ved den danske øya i Østersjøen siden 1960-tallet.

Den andre hendelsen skjedde ved Kalundborg på vestsiden av Sjælland. Forskningsskipet Aurora melder at en såkalt scanfisk, en sonde som slepes gjennom sjøen, traff noe i vannet. Et sonarbilde viste en 120 meter lang massiv gjenstand på rundt 45 meters dyp. Denne observasjonen omtales som «svært troverdig».

– Generelt er både ubåtaktiviteter og de relativt offensive flyaktiviteten med på å skape det bildet Putin ønsker av et Russland som oppfattes som en betydelig global stormakt som flyr og seiler der det passer dem. Det gjelder ikke minst i Østersjøen der Russland grenser mot NATO, Sverige og Finland og der de danske stredene er Russlands korridor til verdenshavene, sier kommandørkaptein Nils Christian Wang ved Forsvarsakademiet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus