Mange barnevoldsdømte får strafferabatt

I en tredel av de 89 dommene i barnevoldssaker Aftenposten har sett på, var det så lang liggetid at den dømte fikk strafferabatt. Riksadvokat Tor-Aksel Busch (bildet) mener flere av familievoldssakene bør etterforskes raskere.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I en tredel av de 89 dommene i barnevoldssaker Aftenposten har sett på, var det så lang liggetid at den dømte fikk strafferabatt. Riksadvokat Tor-Aksel Busch (bildet) mener flere av familievoldssakene bør etterforskes raskere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): I en tredel av de 89 dommene i barnevoldssaker Aftenposten har sett på, var det så lang liggetid at den dømte fikk strafferabatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisa har gått gjennom dommer fra Oslo tingrett for de siste tre årene hvor barn er utsatt for vold i sin egen familie. Undersøkelsen viser at 30 av sakene ble liggende ubehandlet hos politiet i flere år.

I noen av dommene er det nevnt at bytte av politijurist eller venting på ulike rapporter eller erklæringer kan være grunn til liggetiden, men i de fleste sakene er det ikke angitt noen grunn til at saken ble liggende ubehandlet. I flere saker ble det dom først opptil tre år etter at politiet begynte etterforskning.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener flere av familievoldssakene bør etterforskes raskere.

– Politiske myndigheter forventer en nedgang i saksbehandlingstiden for saker om vold i nære relasjoner, noe vi har presisert i vårt mål- og prioriteringsrundskriv. Mange saker er – helt eller delvis – egnet for straksetterforskning og bør i enda større grad bli gjenstand for dette. Vårt direktiv om utarbeidelse av etterforskningsplaner i disse sakene forventes også å bidra til lavere saksbehandlingstid, sier Busch.

Statsadvokatene vil i sine inspeksjoner av politidistriktene i år undersøke om kvaliteten på etterforskning av familievoldssaker er god nok. (©NTB)