Ny valglov skaper uro foran presidentvalget i Peru

En domstol skal snart avgjøre om Pedro Pablo Kuczynski har brutt den nye valgloven, eller om han får stille som planlagt i presidentvalget om en uke. Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix
En domstol skal snart avgjøre om Pedro Pablo Kuczynski har brutt den nye valgloven, eller om han får stille som planlagt i presidentvalget om en uke. Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lima (NTB-AFP): Halvparten av kandidatene har enten trukket seg eller blitt avvist i forkant av Perus presidentvalg om en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny valglov som trådte i kraft i januar og skal forhindre valgfusk, har gjort at flere kandidater likevel ikke kan stille i valget søndag 10. april. En kandidat driver valgkamp fra en fengselscelle. Fortsatt kan flere bli stanset i valgkampen.

Både Keiko Fujimori og Pedro Pablo Kuczynski, som henholdsvis er nummer én og to på meningsmålingene, har blitt anklaget for å kjøpe stemmer ved å dele ut penger og gaver i valgkampen.

Valgkommisjonen avgjorde fredag at Fujimori, som er datter av Perus fengslede, tidligere leder Albert Fujimori, kan fortsette sin valgkamp. En domstol skal snart avgjøre skjebnen til 77 år gamle Kuczynski. Flere kritikere mener den nye valgloven rammer vilkårlig.

– Vi er det eneste landet i regionen med en lov som hindrer kandidater i å stille til valg, sier valgekspert Fernando Tuesta til AFP.

– Loven gjør det mulig å ekskludere kandidater svært sent i valgprosessen. Det er et problem for både kandidatene og innbyggerne, sier Renate Weber, som leder EUs observatørgruppe ved valget. (©NTB) (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus