Russland beskylder Tyrkia for å bevæpne IS

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin. Foto: Keith Bedford / Reuters / NTB scanpix
Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin. Foto: Keith Bedford / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

New York (NTB-AP): Russland hevder at Tyrkia leverer våpen, eksplosiver og kjemikalier til ekstremister som tilhører IS i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstanden kommer fram i et brev Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin har sendt til Sikkerhetsrådet. Der hevdes det at Tyrkia er den fremste våpenleverandøren til IS-krigerne. Ifølge Tsjurkin har tyrkisk etterretning oppsyn med smuglingen, som i hovedsak skal foregå med biler, «også som del av kolonner med humanitær bistand».

En talsmann for Tyrkias FN-delegasjon svarer i en epost at det russiske brevet «åpenbart inneholde grunnløs påstander som vi avviser fullstendig». Han påpeker at mange tyrkere er drept i IS-angrep og at tyrkerne regner ekstremistgruppen som en trussel mot landets sikkerhet.

Det siste halvåret har russiske kampfly hjulpet det syriske regimet i den fem år gamle borgerkrigen som har kostet over 250.000 mennesker livet. Tyrkia har sammen med Saudi-Arabia og andre land i regionen støttet motstanderne til president Bashar al-Assad og er svært lite begeistret for at han styrker grepet om makten i det krigsherjede landet.

Den tyrkiske talsmannen mener Russland med sitt brev «ønsker å overskygge de sivile dødsfallene, elendigheten og ødeleggelsen forårsaket av militæroperasjonen til Russland, regimets mest ihuga allierte».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus