President pusset opp bolig for 200 millioner - lot staten betale

Sør-Afrikas president Jacob Zuma sier han handlet i god tro da han brukte statlige penger på å pusse opp sitt private hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en TV-tale til nasjonen fredag beklaget han imidlertid den «frustrasjonen og forvirringen» saken har ført til. Dagen før avgjorde landets høyesterett at Zuma, som også er leder i regjeringspartiet ANC, må betale tilbake penger som er blitt brukt på oppussingen.

Oppussingen av eiendommen Nkandla kostet 216 millioner rand i 2014, om lag 200 millioner kroner. Privatboligen har blant annet med svømmebasseng og amfiteater, innhegning for storfe og en hønsegård. Zuma brukte delvis egne midler på oppussingen, men 133 millioner kroner av beløpet anslås å ha vært statlige midler.

Zuma sier han vil betale tilbake en andel av pengene og rette seg etter dommen.

I høyesterettskjennelsen som dommer Mogoeng Mogoeng leste opp torsdag, heter det at Zuma «unnlot å opprettholde, forsvare og respektere grunnloven». Størrelsen på de statlige midlene som ble benyttet skal fastsettes innen 60 dager, heter det i kjennelsen. Retten gir deretter Zuma 45 dager på seg til å betale tilbake pengene.

Opposisjonen i landet var lite fornøyd med Zumas forsvarstale. Opposisjonsleder Mmusi Maimane kalte uttalelsene hans «villedende».

– Han sa flere ganger at han alltid ønsket å betale. Han ville aldri betale, sier Maimane.

DYRT: Oppussingen av eiendommen Nkandla kostet om lag 200 millioner kroner. Foto: John A Forbes
DYRT: Oppussingen av eiendommen Nkandla kostet om lag 200 millioner kroner. Foto: John A Forbes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus