Krigen i Syria:Ingen norsk jubel for at IS ble jaget fra Palmyra

ASSAD GJORDE SOM BRENDE VILLE: 1. mars kritiserte utenriksminister Børge Brende (H) i Stortinget Assad-regjeringen og Russland for ikke å krige nok mot IS. Etter seieren over IS i Palmyra, har Brende vært taus.
ASSAD GJORDE SOM BRENDE VILLE: 1. mars kritiserte utenriksminister Børge Brende (H) i Stortinget Assad-regjeringen og Russland for ikke å krige nok mot IS. Etter seieren over IS i Palmyra, har Brende vært taus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av verden jublet da syriske regjeringsstyrker støttet av Russland klarte å jage IS ut av Palmyra i Syria. Det gjør ikke den norske regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Palmyra:

* Palmyra er en ruinby fra antikken som ligger i en oase i Syrias ørken ved den moderne byen Tadmur. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste.

* Byen var et viktig handelsknutepunkt, og ruinene reflekterer gresk, romersk og persisk påvirkning, så vel som lokale stiler.

* Byen ble den 21. mai 2015 inntatt av IS, som står for en ytterliggående fortolkning av islam, og som krever at alle spor etter fortidens ikke-monoteistiske gudedyrkelse må ødelegges.

* Ekstremistgruppa har siden ødelagt flere av oldtidsminnene i Palmyra.

* 27. mars i år meldte syriske regjeringsstyrker at de har gjenerobret byen. (©NTB)

27. mars i år ble ekstremistgrupperingen IS jaget ut av oldtidsbyen Palmyra i Syria - til manges tilfredshet.

– Det er godt IS er fjernet fra Palmyra, het det blant annet fra USA.

Da hadde de ytterliggående islamistene hatt kontrollen med den strategisk viktige byen siden mai 2015 , og i mellomtida begått massedrap og ødelagt mye av de unike fortidsminnene i byen.

Men fra norske myndigheter var det taust - inntil ABC Nyheter onsdag spurte om regjeringen ser det som et framskritt at Assad med russisk hjelp har jaget IS fra Palmyra.

«Vi har over tid etterlyst at det syriske regimet og Russland, slik som i Palmyra, fokuserer på å bekjempe ISIL i Syria.», er hva kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen strekker seg til å si på vegne av Utenriksdepartementet.

Les også: IS sprengte 2000 år gammelt tempel i Palmyra

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad gjorde som Brende ville

1. mars sa utenriksminister Børge Brende til Stortinget at regjeringen er bekymret for Russlands stadig mer offensive militære støtte til Assad.

– Vi opplevde inntil sist helg massiv bombing av opposisjonsgrupper som også har gitt store sivile tap. Men vi har sett færre angrep mot Isil, som hele verdenssamfunnet er enige om å bekjempe, anklaget han i sin utenrikspolitiske redegjørelse.

Men da Assads hær hjulpet av russerne gjorde det Brende ønsket seg, og seiret over IS (også kalt ISIL eller Daesh) i Palmyra, utløste det altså liten entusiasme fra Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Utenriksdepartementet har Brende så langt ikke sagt noe offentlig om det.

Les også: Kjent arkeolog halshogd av IS i Palmyra

UD vil ikke si hvem Norge anerkjenner

Bak tausheten ligger trolig at Norge ikke anser Assad-regjeringen som legitim.

I 2012 slo daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på vegne av den rødgrønne regjeringen fast at Norge ikke lenger anerkjenner Syrias regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet erklærte han at den såkalte Nasjonalkoalisjonen «er folkets rette representant i Syria.»

Andre observatører anser Nasjonalkoalisjonen som en løst sammensatt gruppering i mylderet av mer og mindre islamistiske opposisjonsgrupper.

Hvem Norge nå anerkjenner som lovlig myndighet i Syria, nekter Utenriksdepartementet på gjentatte spørsmål fra ABC Nyheter å besvare.

– Vi anser at Assad-regimet - på grunnlag av de uhyrlige overgrep som er begått mot egen sivilbefolkning gjennom de siste fem årene - savner legitimitet som representant for det syriske folket, svarer kommunikasjonssjef Andersen på spørsmålet.

– Ok takk, men for tredje gang: Hvem anser Norge er lovlig myndighet i Syria i dag?

«Synes det er besvart av det vi har skrevet», skriver Andersen til det.

Historisk har Norge anerkjent de myndighetene FN har godkjent for sine medlemsland. Det førte blant annet til at Norge i årevis støttet det fryktelige Pol Pot-regimet i Kambodsja etter at vietnameserne hadde fordrevet ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I FN er det den syriske regjeringen som er anerkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot å tro at IS synger på siste verset

Norge positiv til forhandlinger med Assad

– Det vil være viktig at denne fem år lange konflikten med de enorme humanitære konsekvensene snarest finner en politisk løsning, skriver Frode Overland Andersen også.

– Det er derfor positivt at de FN-ledede forhandlingene med Assad-regimet og opposisjonen vil bli videreført i Genève i første del av april, legger han til.

I de forhandlingene har Nasjonalkoalisjonen, som var de rødgrønnes foretrukne myndighet i Syria, ikke vært blant de mest positive.

– All den tid våpenhvilen ikke bidrar til at vilkårene oppfylles, forblir alle datoer for gjenopptakelse av forhandlingene helt hypotetiske, slo lederen for den syriske Nasjonalkoalisjonen, George Sabra, fast i begynnelsen av mars.

– Det er også positivt at våpentilstanden i Syria viser seg i store trekk å holde. Videre er det viktig at det som fremstår som deler av de russiske kampstyrker nå trekker seg ut av landet, framholder UDs kommunikasjonssjef.

Les også: Sikkerhetsrådet fornøyd med russisk tilbaketrekking