Alderstesting av mindreårige asylsøkere kan bli skrinlagt

Folkehelseinstituttet sier dagens alderstesting av mindreårige asylsøkere ikke er tilstrekkelig vitenskapelig basert til at de kan videreføre praksisen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Folkehelseinstituttet sier dagens alderstesting av mindreårige asylsøkere ikke er tilstrekkelig vitenskapelig basert til at de kan videreføre praksisen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet (FHI) sier dagens alderstesting av mindreårige asylsøkere ikke er tilstrekkelig vitenskapelig basert til at de kan videreføre praksisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI kan ikke ta faglig ansvar for dagens alderstesting av asylsøkere. Det er uvisst når de overtar ansvaret, skriver Aftenposten.

Stortinget vedtok sist høst at Folkehelseinstituttet skal overta analysen av alderstester og saksbehandle alderstester på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI). I oktober i fjor slo Helsedepartementet fast at det er viktig at FHI kan gjennomføre aldersvurderinger «så tidlig som mulig i 2016».

Lille julaften oversendte de to etatene en fremdriftsplan til departementet. Da ble det antydet at FHI kunne gjennomføre aldersvurderinger av de unge asylsøkerne fra 1. juli i år.

– Vi trenger tid til å sette oss inn i dette før vi kan konkludere. Det er et omfattende arbeid, og vi kan ikke nå forskuttere hva og når vi kan levere det vi er bedt om. Vi kan ikke ta fagansvaret uten at vi har satt oss grundig inn i dette, sier instituttets områdedirektør Truls Simensen.

For å unngå at voksne blir kategorisert som barn – og omvendt – legges det stor vekt på aldersvurderingen. Ifølge en ny rapport fra Redd Barna og NOAS vektlegges denne vurderingen altfor tungt.