Kraftig økning i drukningsulykker etter fall fra brygge eller land

<p>De siste årene har det vært en voldsom økning i antall drukningsulykker fra land og brygge. </p>
De siste årene har det vært en voldsom økning i antall drukningsulykker fra land og brygge.  Foto: Pressefoto Wee Marine

Fra 2012 til 2015 har det vært en prosentøkning på nesten 400 prosent i drukningsulykker etter fall fra brygge eller land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser drukningsstatistikk fra Norsk Folkehjelp. I løpet av 2015 druknet hele 58 personer etter fall fra brygge eller land. I 2012 druknet kun 12 personer etter samme årsak.

– Det er viktig å ikke undervurdere faren ved å oppholde seg ved vann, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen til ABC Nyheter.

– I Norge er det ofte kaldt i sjøen, hele året. Dersom du havner over bord, vil du fort bli avkjølt og bevisstheten svekkes og det vil være vanskeligere å komme i land. Oppfordringen er derfor bruk vest, forteller Akselsen.

Totalt druknet det 61 personer i 2012, mens det i fjoråret var hele 102 personer som druknet.

Så langt i år ser utviklingen ut til å fortsette, ifølge tall fra Norsk Folkehjelp. I de to første månedene har syv personer druknet etter fall fra land eller brygge. Det er halvparten av totalen.

Alkohol kan være årsak

– Årsak til ulykkene kan ha vært alkoholpåvirkning, at en ikke er så konsentrert på sikkerhet ved ilandstigning og ombordstigning som underveis med båten, uten at vi med sikkerhet kan si noe om dette. Det kan også være at en nå bruker båt mer utstrakt hele året, sier kommunikasjonrådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Lorna Dyrkelbotn, til ABC Nyheter.

Kommunikasjonsrådgiveren sier man ofte ikke vet årsaken til til ulykkene da det sjeldent har vært vitner til dødsulykken.

– Dersom det har vært vitner tilstede, har nok vedkommende ofte blitt reddet opp av vannet, sier Dyrkelbotn.

Bekymret bransje

Bryggeutvikler og daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee, er bekymret for den store økningen i drukningsulykker fra brygger og kaianlegg.

– Det utgjør alltid en viss risiko å befinne seg ved sjøen, men det er ikke vanlig å tenke på brygger og kaier som potensielle dødsfeller. Flytebrygger beveger seg gjerne i sjøen og mange utriggere er ofte ustabile med slitt og glatt overflate, noe som lett leder til fall i sjøen. Både båtfolket, bryggeierne og bryggeprodusentene har et felles ansvar for å gjøre tilværelsen tryggere for alle på brygga, sier Åge Wee.

Les saken: Drukning ser ikke alltid ut som drukning

– Holdninger er det viktigste

Daglig leder i Wee Marine, Åge Wee. Foto: Pressefoto
Daglig leder i Wee Marine, Åge Wee. Foto: Pressefoto

Wee som er daglig leder i bryggeutviklingsfirmaet Wee Marine sier riktige holdninger det viktigste.

– Det blir stadig innført sikkerhetsfremmende lover uten at man alltid ser effekten av disse. Den største utfordringen forblir holdninger og kunnskap, for det er folks evne til å ta vare på seg selv og andre som blir avgjørende for å unngå en økning i drukningsulykkene. Det gjelder uansett om man er på flytebryggen eller i båten, sier bryggeeksperten.

Les også: Båtfolk drukner etter fall fra brygge

Forholdsregler på bryggekanten

Det er lurt å kunne svømme, det vil øke sjansene for at du kommer deg til land om du skulle falle i vannet fra bryggen.

Hold deg edru når du ferdes på bryggen.

Det kan være lurt å ikke oppholde seg alene på bryggen, om det er mulig.

Godt fottøy med sklisikker såle og forsiktighet er viktig for å hindre at en sklir på brygger og kaier, både sommer og vinter.

Ha gjerne mobilen i en vanntett pose, sånn at du kan ringe etter hjelp om du ikke kommer deg opp på land på egenhånd.

Livbøye eller redningsline gjør det mulig å redde andre fra land, uten å utsette seg selv for stor fare.

Se etter mulighet til å komme opp på land igjen, på noen brygger er det montert stige, også med lys.

Kilde: Sjøfartsdirektoratet


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus