Meny

Ultralyd fanget ikke opp mikrokefali

Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chicago (NTB-Reuters-TT): Det kan være vanskelig å avsløre mikrokefali, misdannelsen som knyttes til zikasmitte, ved ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet.

En finsk kvinne bosatt i USA var til tre ultralydundersøkelser uten at det ble oppdaget at fosteret hadde mikrokefali. I uke 16 hadde fosteret en kraniestørrelse som lå i den 47. persentilen, der 50 er gjennomsnittet. I uke 20 lå kraniestørrelsen i den 24. persentilen. Det er fortsatt ikke lavt nok til å regnes som unormalt.

Først da det ble gjennomført en MRI-undersøkelse, ble det oppdaget omfattende hjerneskader hos fosteret. På grunn av dette valgte kvinnen å ta abort.

– Vår studie viser at leger bør være forsiktige med å forsikre pasienter om at fosteret er friskt etter vanlige ultralydundersøkelser tidlig i svangerskapet, sier Adre du Plessis. Hun er medforfatter til en studie om den finske kvinnen. Studien publiseres i New England Journal of Medicine.

Kvinnen ble smittet i på en reise til Mexico Guatemala og Belize i november i fjor. Hun hadde smitten i kroppen usedvanlig lenge, noe som reiser spørsmål om hvorvidt det er en sammenheng mellom hvor lenge smitten varer og faren for fosteret. En obduksjon viste høy konsentrasjon av zikavirus i fosterets hjerne, navlestrengen og morkaken. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus