VM-arbeidere forteller om harde forhold

Flere av arbeiderne som jobber med å bygge Khalifa International Stadium i Doha forteller om tøffe arbeidsforhold. Foto: Nazeem Zeitoon / Reuters / NTB scanpix.
Flere av arbeiderne som jobber med å bygge Khalifa International Stadium i Doha forteller om tøffe arbeidsforhold. Foto: Nazeem Zeitoon / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Skitne og trange boforhold, manglende lønnsutbetalinger og pass som tas i beslag. Det er situasjonen for flere av arbeiderne på anleggene som skal brukes i fotball-VM i Qatar i 2022, ifølge en ny rapport fra Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen oppfordrer store VM-sponsorer som Coca-Cola og McDonalds til å legge press på det internasjonale fotballforbundet FIFA for å forhindre at arbeiderne i Qatar utnyttes.

Ifølge Amnesty er arbeidere ved Khalifa International Stadium blitt løyet til om lønningene, de har gått uten lønn i månedsvis og de blir innlosjert under kummerlige forhold. Flesteparten av dem har fått passene sine ulovlig konfiskert. Sju arbeidere ble også nektet å reise hjem for å hjelpe familiene sine under det kraftige jordskjelvet i Nepal i 2015.

– Dette er et VM basert på misbruk av arbeidere, sier Mustava Qadri i Amnesty International.

Les også: Knusende kritikk av Qatars arbeidsforhold

Amnesty sier bakgrunnsmaterialet for rapporten er samlet inn i løpet av ett år, fram til februar 2016. 234 menn, hovedsakelig fra Bangladesh, India og Nepal, er blitt intervjuet.

Sjefen for arrangementskomiteen for VM i 2022, Hassan Al-Thawadi, sier Amnesty har pekt på feilgrep som har gått ut over noen av de 5.100 bygningsarbeiderne som jobber med å bygge VM-anlegg.

Personvernpolicy