Meny

VM-arbeidere forteller om harde forhold

Flere av arbeiderne som jobber med å bygge Khalifa International Stadium i Doha forteller om tøffe arbeidsforhold. Foto: Nazeem Zeitoon / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skitne og trange boforhold, manglende lønnsutbetalinger og pass som tas i beslag. Det er situasjonen for flere av arbeiderne på anleggene som skal brukes i fotball-VM i Qatar i 2022, ifølge en ny rapport fra Amnesty.

Organisasjonen oppfordrer store VM-sponsorer som Coca-Cola og McDonalds til å legge press på det internasjonale fotballforbundet FIFA for å forhindre at arbeiderne i Qatar utnyttes.

Ifølge Amnesty er arbeidere ved Khalifa International Stadium blitt løyet til om lønningene, de har gått uten lønn i månedsvis og de blir innlosjert under kummerlige forhold. Flesteparten av dem har fått passene sine ulovlig konfiskert. Sju arbeidere ble også nektet å reise hjem for å hjelpe familiene sine under det kraftige jordskjelvet i Nepal i 2015.

– Dette er et VM basert på misbruk av arbeidere, sier Mustava Qadri i Amnesty International.

Les også:  Knusende kritikk av Qatars arbeidsforhold

Amnesty sier bakgrunnsmaterialet for rapporten er samlet inn i løpet av ett år, fram til februar 2016. 234 menn, hovedsakelig fra Bangladesh, India og Nepal, er blitt intervjuet.

Sjefen for arrangementskomiteen for VM i 2022, Hassan Al-Thawadi, sier Amnesty har pekt på feilgrep som har gått ut over noen av de 5.100 bygningsarbeiderne som jobber med å bygge VM-anlegg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus