Meny

Assad medgir at krigens pris er høy

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen i Syria har kostet landet minst 1.700 milliarder kroner, anslår president Bashar al-Assad, som forsikrer at han ønsker en forhandlingsløsning og tror det vil bli lett å danne ny regjering i landet.

– De økonomiske skadene og skadene på infrastrukturen overstiger 200 milliarder dollar. Det vil ta lang tid å gjenoppbygge infrastrukturen, sier den syriske presidenten i et intervju med det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Assad forsikrer i intervjuet at han slutter opp om fredsforhandlingene i Genève og prinsippene FN har lagt til grunn for prosessen.

Ikke vanskelig

– Vi kan ennå ikke si at noe er oppnådd under samtalene i Genève, men vi har startet fra bunnen av og formulert de grunnleggende prinsippene som

KAMP: Den syriske presidenten Bashar al-Assad snakker ut om kamp om Palmyra. Foto: Afp / NTB scanpix

forhandlingene må bygge på, sier han i intervjuet.

Assad tror ikke at det vil bli vanskelig å enes om en ny regjering i Syria og mener at alle spørsmål rundt dette kan løses ved forhandlingsbordet i Genève.

Både opposisjonen og uavhengige må få plass i en slik regjering, sammen med støttespillere av dagens regime i Damaskus, mener han.

Heller ikke behovet for grunnlovsendringer vil skape vansker, tror den syriske presidenten. Et nytt grunnlovsutkast kan være på plass alt i løpet av få uker, mener han.

Utelukker føderasjon

Assad sier videre i intervjuet at kampen mot terrorisme vil bli langvarig i Syria, og han understreket behovet for et videre russisk militærnærvær, selv om sikkerhetssituasjonen skulle stabilisere seg.

At Syria på sikt vil bli en føderasjon, utelukker han. Assad mener at Syria er for lite og at motstanden i folket er for stor til en slik statsløsning.

Ifølge Assad ønsker heller ikke kurderne i Syria en føderasjon. De ønsker i likhet med syrere flest å leve i et forent Syria, sier han til RIA.

Josh Earnest, talsmann i Det hvite hus, sier USA ikke ønsker Assad som president i Syria. Foto: Kevin Lamarque (Reuters / NTB scanpix)

Ønsker overgangsregjering

George Sabra, som representerer den syriske opposisjonen ved fredsforhandlingene i Genève, sier Syria trenger en overgangsregjering – ikke en ny løsning med Assad i førersetet.

– En regjering med Assad, enten den er ny eller gammel, er ikke del av den politiske prosessen, sier Sabra.

Heller ikke fra amerikansk hold får Assad støtte for sine planer om å lede en samlingsregjering i det krigsherjede landet.

– Det er selvfølgelig helt uaktuelt for oss, sier president Barack Obamas talsmann Josh Earnest.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus