Tysk selskap innfører kjønnsdelte tog

På strekningen mellom Leipzig og Chemnitz i Sørøst-Tyskland innføres det egne avdelinger for kvinner.
På strekningen mellom Leipzig og Chemnitz i Sørøst-Tyskland innføres det egne avdelinger for kvinner. Foto: Mitteldeutcher regionbahn
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tysk togselskap innfører egne vogner reservert for kvinner og eventuelt mindre barn. De avviser at det henger sammen med seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ble det kjent at Mitteldeutsche Regiobahn (MDR) oppretter egne kvinneavdelinger på sine tog. To vogner på linjen mellom Leipzig og Chemnitz skal være reservert utelukkende for kvinner og eventuelt gutter opp til ti år.

Det har utløst en opphetet diskusjon fordi ideen ble lansert kort tid etter at den første tiltalte etter overgrepene nyttårsaften i Köln møtte for retten.

I denne tyske byen antastet grupper av menn, som hovedsakelig skal ha kommet fra Nord-Afrika og Midt-Østen, en lang rekke kvinner.

Les også: Over 650 anmeldelser etter nyttårsaften-overfall i Köln

Togselskapet insisterer på at kvinnevognene ikke har noe med dette å gjøre, og har på mikrobloggetjenesten twitter sagt at tiltaket «har ikke noe med seksuelle overgrep å gjøre. Dette er et service-tilbud», skriver de og viser til at man på tog i Østerrike skal ha samme mulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekker oppsikt

I en rekke land finnes det allerede egne kupeer, vogner og tog for kvinner. Japan innførte egne vogner for kvinner på T-bane og tog for mer enn ti år siden etter rapporter om at mer enn halvparten av alle kvinner var antastet. Det samme finnes i India. Også Iran, Emiratene, Egypt, Indonesia, Brasil og Mexico skal ha lignende ordninger, viser en oversikt i den britiske avisen The Guardian.

Men de kjønnsdelte togene fører likevel til oppstyr i Tyskland.

– Er vi i middelalderen eller starten av det 21. århundre, spør transportpolitisk talsmann for venstrepartiet Linke i delstaten Sachsen, Marco Böhme.

Vil bekjempe sexisme

I et intervju med Mitteldeutsche rundfunk spør en meget irritert Böhme om det neste blir kjønnsdelte jernbanestasjoner, kjøpesentre eller svømmehaller.

Les også: Kun tre av de mistenkte etter Köln-overgrepene er fra Syria

Politikeren sier at problemer med sexisme og overgrep bekjempes med et «engasjert sivilsamfunn» og at man heller burde etablert egne områder for barn å leke på togene.