Forsker advarer mot å fengsle Syria-farere

PSTs offensive strategi med å fengsle syriafarere, kan bli et framtidig terrorproblem, advarer forsker Lars Gule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PSTs offensive strategi med å fengsle syriafarere, kan bli et framtidig terrorproblem, advarer forsker Lars Gule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

PSTs offensive strategi med å fengsle syriafarere, kan bli et framtidig terrorproblem, advarer forsker Lars Gule.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en undersøkelse utført av Dansk Institutt for Internationale Studier var 18 av 25 antatte gjerningsmenn i islamistiske terroraksjoner i Europa og Nord-Amerika mellom 2012 og august 2015 tidligere kriminelle, skriver Klassekampen.

Les også: Gule: – Hatet og netthetsen like ille som før 22. juli

Fra tidligere terroraksjoner er det kjent at radikalisering i fengsel har spilt en viktig rolle. EUs antiterrorsjef Gilles de Kerchove advarte før Paris-terroren mot at fengslene kunne bli utklekkingsanstalter for nye terrorister når hjemvendte fremmedkrigere sperres inne.

– Det er opplagt at den offensive strategien PST har med å fengsle personer som har vært i Syria, potensielt kan gi oss et framtidig terrorproblem, sier Gule.

I hvilken grad dette blir et problem, mener han avhenger av hva som blir tilbudt fangene i fengsel.

– Retorikken om å sperre dem inne og at vi ikke kan straffe dem hardt nok, er kontraproduktivt og kan bekrefte ekstremistenes verdensbilde, sier Gule.

Personvernpolicy