Flere lesbiske blir gravide i Norge

Siden ekteskapsloven åpnet for at også lesbiske kvinner kunne få assistert befruktning i Norge i 2009, har cirka 400 lesbiske kvinner blitt gravide. Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Siden ekteskapsloven åpnet for at også lesbiske kvinner kunne få assistert befruktning i Norge i 2009, har cirka 400 lesbiske kvinner blitt gravide. Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Siden ekteskapsloven åpnet for at også lesbiske kvinner kunne få assistert befruktning i Norge i 2009, har cirka 400 lesbiske kvinner blitt gravide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser tall Adresseavisen har innhentet fra de seks fertilitetsklinikkene som tilbyr behandling med donorsæd. Fødselstallene for de to siste årene er foreløpig ikke klare.

Daglig leder Liv Bente Romundstad ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim mener tilbudet til lesbiske er underkommunisert.

– Vi opplever om ikke ukentlig, så hvert fall to til tre ganger per måned, at det er mangel på opplysning. Vi hører stadig vekk om par som har fått beskjed av fastlegen om å dra til Danmark. Jeg tror en del av forklaringen er at private aktører i Danmark har en lang historie, og de driver en offensiv markedsføring i Norge, sier Romundstad.

Hun mener det norske miljøet bør stå sterkere sammen og understreker fordelene med å få behandling i hjemlandet.

– Det blir lavere kostnader knyttet til reise, og man får mindre fravær fra jobb. Det er også en stor fordel å få tett oppfølging både før, under og etter behandlingen. Det handler om å ivareta det mellommenneskelige og redusere stress for kvinnene, sier Romundstad.

Personvernpolicy