Kritisk for over 60 ofre fra Brussel-terroren

En kirurg ved Gasthuisberg sykehus i Belgia viser frem metall som er operert ut av et offer for tirsdagens angrep i Brussel. Foto: François Lenoir (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Identifiseringen av dødsofrene etter Brussel-terroren tar tid. Et stort antall personer er fortsatt savnet, og tilstanden er kritisk for over 60 av de sårede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene i Brussel:

  • To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 08 tirsdag morgen.
  • Rundt klokken 09 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger i nærheten av EUs hovedkvarter.
  • Politiet mener bombene ble utløst av selvmordsbombere.
  • Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Belgiske myndigheter mener tredjemann løp fra stedet etter de to eksplosjonene. Vedkommende er etterlyst.
  • En bombe som ikke ble detonert på flyplassen, er uskadeliggjort.
  • Minst 30 mennesker ble drept i angrepene. I tillegg er over 200 såret, mange alvorlig.
  • Minst en av bombene på flyplassen skal ha inneholdt spiker.
  • Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene. Belgisk politi understreket tirsdag at det ikke er bekreftet at IS står bak.
  • Tirsdag var det politiaksjoner over hele Belgia i etterkant av angrepene.
  • I en aksjon i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe.
  • Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag.
  • Alle byens togstasjoner ble stengt etter angrepene. Sentralstasjonen holdes stengt inntil videre, øvrige stasjoner ble sent tirsdag ettermiddag åpnet for trafikk.
  • Trusselnivået i Belgia er hevet til høyeste nivå og skal vurderes på nytt i løpet av onsdag.

(Kilder: AP, AFP, DPA, Reuters, RTBF, NTB)

_____

Terror i Belgia:

  • I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel.
  • Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.
  • I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter de planla et omfattende angrep.
  • I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.
  • Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet tror lenge at han er i Syria.
  • Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.
  • Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tar seg inn i en leilighet i bydelen.
  • Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel.
  • Halvannen time senere skjer en eksplosjon ved metrostasjonen Maelenbeek.
  • 31 mennesker ble drept og 250 såret i angrepene, mange alvorlig.

Samtidig begynner det å tegne seg et bilde av dem som ble rammet. Så langt er det kjent at ofrene for i terrorangrepene i Belgia kom fra rundt 40 forskjellige land, deriblant Peru, Marokko, Belgia og Tyskland.

De var mødre, embetsfolk, studenter og misjonærer som tilfeldigvis befant seg på flyplassen og T-banen hvor bombene gikk av tirsdag. Minst 31 mennesker ble drept.

Belgias helsedepartement har oppjustert tallet på sårede fra 270 til 300. Tilstanden er kritisk for hele 61 av dem, noe som øker frykten for at dødstallet kan stige.

– Det er den typen skader man ser i krig. Pasientene er såret, opprevet, det er tragisk, sier Jacques Creteur, sjefen for intensivavdelingen ved sykehuset Erasme.

Les også: – Selvmordsbomber utvist fra Tyrkia to ganger

Ingen formelt identifisert

Arbeidet med å identifisere ofrene har vist seg å være vanskelig og tidkrevende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prosessen er blitt komplisert av de spesielt voldelige eksplosjonene og at det er flere utlendinger blant dem, sier en polititalsmann til TV-kanalen RTBF.

Fortsatt er det flere familier som ikke har fått kontakt med sine slektninger etter angrepet. På en Facebook-side for savnede etter terroren ligger det bilder av menn og kvinner – unge og eldre.

Det store spennet i ofrenes nasjonaliteter reflekterer Belgias internasjonale natur – som den symbolske hovedstaden i Europa.

Les også: Abdeslam vil la seg utlevere til Frankrike

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk ektepar

Blant ofrene er et ungt tysk par som var på vei til ferie i New York. Avisen Bild identifiserer ekteparet med fornavn: Selgeren Jennifer (29) er savnet, mens sykepleieren Lars (30) er hardt skadd og ligger i koma på et belgisk sykehus, skriver avisen torsdag. De to sto ved American Airlines' innsjekkingsskranke på Zaventem lufthavn da selvmordsbomberne slo til tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at Lars er alvorlig skadd og ligger i koma. Dessverre vet vi ingenting om min nieses skjebne, sier Jennifers onkel til Bild.

Tysklands utenriksdepartement har bekreftet at det er åtte tyske statsborgere blant de sårede, men kan ikke utelukke at det er tyskere er blant de uidentifiserte dødsofrene.

Les også: Norsk syklist få minutter fra å bli rammet av terroren i Brussel

Skulle til New York

Det første dødsofferet som ble navngitt, var Adelma Marina Tapia Ruiz, en 37 år gammel kvinne fra Peru som hadde bodd i Belgia i ni år. Hun ble drept av én av de to eksplosjonene på den internasjonale flyplassen i Zaventem utenfor Brussel.

Tapia sto klar til å dra til New York sammen med sin belgiske ektemann, Christophe Delcambe, og deres tre år gamle tvillingdøtre.

De andre tre overlevde eksplosjonen fordi jentene hadde stukket av fra foreldrene og Delcambe løp etter dem. Én av jentene ble skadd av prosjektiler fra bomben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tok bort alt hun ønsket å gjøre med livet sitt, sier broren Fernando Tapia til peruanske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny gjerningsmann ettersøkes i Brussel

Jusstudent

Et annet offer er identifisert som den 20 år gamle belgiske jusstudenten Leopold Hecht. Han ble drept i bombeanslaget mot T-banestasjonen Maelbeek i sentrum av Brussel.

Embetsmannen Olivier Delespesse skal også være blant de drepte, ifølge arbeidsgiveren, regjeringen i den franskspråklige delstaten Wallonia. Han ble drept i angrepet på metroen, ifølge lokale medier.

Ingen av ofrene fra tirsdagens angrep er identifisert med sikkerhet, påpeker belgisk påtalemyndighet til VTM, ifølge avisen Le Soir.

– Identifiseringsteamet gjør alt i sin makt for å jobbe så raskt som mulig, men når man skal si at noen at den de elsker er død, må man være helt sikker, forklarer påtalemyndighetens talsperson Ine van Wymersch.

Les også:

Brussels Airlines flytter flyginger fra Brussel

Mangler kontakt med fire svensker i Brussel