Brødrepar bak Brussel-terror – gjerningsmann fortsatt på frifot

Følg utviklingen i Belgia direkte her. Sendingen vil dekke både Brussels sorg og det belgiske politiets jakt på den etterlyste tredjemannen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brødrene Ibrahim og Khalid El Bakraoui var blant selvmordsbomberne i Brussel, bekrefter den belgiske påtalemyndigheten. Minst én angriper er fortsatt på frifot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene i Brussel:

  • To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 08 tirsdag morgen.
  • Rundt klokken 09 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger i nærheten av EUs hovedkvarter.
  • Politiet mener bombene ble utløst av selvmordsbombere.
  • Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Belgiske myndigheter mener tredjemann løp fra stedet etter de to eksplosjonene. Vedkommende er etterlyst.
  • En bombe som ikke ble detonert på flyplassen, er uskadeliggjort.
  • Minst 30 mennesker ble drept i angrepene. I tillegg er over 200 såret, mange alvorlig.
  • Minst en av bombene på flyplassen skal ha inneholdt spiker.
  • Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene. Belgisk politi understreket tirsdag at det ikke er bekreftet at IS står bak.
  • Tirsdag var det politiaksjoner over hele Belgia i etterkant av angrepene.
  • I en aksjon i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe.
  • Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag.
  • Alle byens togstasjoner ble stengt etter angrepene. Sentralstasjonen holdes stengt inntil videre, øvrige stasjoner ble sent tirsdag ettermiddag åpnet for trafikk.
  • Trusselnivået i Belgia er hevet til høyeste nivå og skal vurderes på nytt i løpet av onsdag.

(Kilder: AP, AFP, DPA, Reuters, RTBF, NTB)

_____

Terror i Belgia:

  • I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel.
  • Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.
  • I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter de planla et omfattende angrep.
  • I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.
  • Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet tror lenge at han er i Syria.
  • Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.
  • Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tar seg inn i en leilighet i bydelen.
  • Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel.
  • Halvannen time senere skjer en eksplosjon ved metrostasjonen Maelenbeek.
  • 31 mennesker ble drept og 250 såret i angrepene, mange alvorlig.

Brødrene fra Belgia knyttes til samme nettverk som utførte Paris-angrepene, ifølge belgiske medier.

Dagen etter terrorangrepet som kostet minst 31 mennesker livet og såret over 270, kunne myndighetene komme med følgende informasjon:

Eldstebroren Ibrahim El Bakraoui (30) var en av selvmordsbomberne som ble fanget opp av overvåkingskameraer på flyplassen, mens de to andre mennene på bildet er foreløpig ikke er identifisert.

Les også: – Bombemenn kom til Brussel-flyplass i taxi

Jakter tredjemann

– Den tredje mistenkte har på seg en lys jakke og en hat, og er fortsatt på frifot. Han satte fra seg en stor bag, og dro før eksplosjonene, sier statsadvokat Frédéric van Leeuw onsdag.

Belgiske medier har identifisert mannen som belgiske Najim Laachraoui (24), men statsadvokaten vil ikke bekrefte opplysningene. Flere personer som kan være knyttet til angrepene, er på frifot, sier Van Leeuw.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ibrahim El Bakraouis bror, Khalid (27), utførte angrepet mot metroen i Brussel, ifølge statsadvokaten.

Onsdag formiddag meldte avisen La dernière heure at Laachraoui var pågrepet i Anderlecht-distriktet, men dette ble senere tilbakevist av andre medier. La dernière heure rettet også senere meldingen.

Les også: Mangler kontakt med fire svensker i Brussel

Knyttes til Abdeslam

Laachraoui ble etterlyst etter pågripelsen av Salah Abdeslam, som ble pågrepet forrige uke i Brussel. Abdeslam er siktet for terrormotiverte drap etter angrepene i Paris, som kostet 130 mennesker livet i november i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

24-åringen kjørte i samme bil som Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris, ifølge den franske TV-kanalen iTélé. Han skal ifølge belgiske myndigheter ha gått under det falske navnet Suofiane Kayal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Laachraoui har også leid et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av Paris-angriperne, ifølge nyhetsbyrået AP. Etter at han ble identifisert, gjenkjente franske myndigheter Laachraouis DNA på rester av bombebeltene som ble brukt i Paris.

Les også: – Abdeslam planla nye angrep

Fant testamente

Politiet opplyser at de har funnet testamentet til Ibrahim El Bakraoui på en PC som var kastet i en søppelkasse i Brussel-bydelen Schaerbeek. Der skrev selvmordsbomberen at han «hadde hastverk, at han ikke visste hva han skulle gjøre, at han ble jaktet overalt, at han ikke lenger var trygg, og hvis han dro det ut risikerte han å ende opp i fengsel», ifølge statsadvokaten.

Brødrene El Bakraoui var kjent for politiet fra organisert kriminalitet, men ikke for terrorvirksomhet, bekrefter politikilder ifølge kringkasteren RTBF

Artikkelen fortsetter under annonsen

Khalid El Bakraoui leide ifølge kanalen under falskt navn en leilighet som politiet aksjonerte mot i Forest-bydelen i Brussel forrige uke. Etter razziaen fant etterforskere et IS-flagg, et gevær, bombeutløsere og fingeravtrykk av nå terrorsiktede Salah Abdeslam.

Les også: Belgia hedrer sine døde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fant flere eksplosiver

To eksplosjoner rammet avgangshallen på Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 08 tirsdag morgen. Overvåkingsbilder viser tre mistenkte med bager på bagasjetraller.

En drøy time etter flyplassangrepet eksploderte en bombe på metrostasjonen Maelbeek.

Under politiaksjonene etter angrepene har politiet funnet 15 kilo eksplosiver, ifølge statsadvokat Van Leeuw.

Les også: EU-ministre samles til krisemøte om terroren

SE VIDEO: Det ble holdt ett minutts stillhet i flere deler av Brussel klokken 12 onsdag. Stillheten ble avløst med unison applaus på Børsplassen i byen:

SE VIDEO: Brødre som kobles til Abdeslam skal ha stått bak angrepet

Les også:

– Bombemenn kom til Brussel-flyplass i taxi

Mangler kontakt med flere svensker i Brussel

Ordfører: – Flyplassbombene lå i koffertene

Følg med på direkterapporteringen fra Brussel her: