Hjernehinnebetennelse: Gratis vaksine til noen få

Russ er mer utsatt for å bli smittet av hjernehinnebetennelse enn andre grupper i samfunnet. Myndighetene anbefaler at ungdom som skal delta i russefeiringen vaksinerer seg mot sykdommen, men de fleste av dem må betale for stikket. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Russ er mer utsatt for å bli smittet av hjernehinnebetennelse enn andre grupper i samfunnet. Myndighetene anbefaler at ungdom som skal delta i russefeiringen vaksinerer seg mot sykdommen, men de fleste av dem må betale for stikket. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Noen russ får, andre må betale. Tilbudet om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse er ulikt fordelt rundt om i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene anbefaler at alle som skal delta i russefeiringen, vaksinerer seg mot den farlige sykdommen, men de fleste må betale for stikket selv. Noen er likevel heldige og får vaksinen sponset av lokale myndigheter. Andre steder har lokallagene til Norske Kvinners Sanitetsforening bestemt seg å betale regningen for bygdas ungdommer. Orkdal Sanitetsforening er et av dem.

– Vi ser at dette er viktig. Det er helt klart et forebyggende helsetiltak, som er et av hovedsatsingsområdene til Norske Kvinners Sanitetsforening, sier lokallagsleder Lisa Ofstad.

Foreningen mottok en søknad om å betale for vaksine mot hjernehinnebetennelse for rundt 140 elever ved Orkdal videregående skole.

Ofstad sier flere velger bort vaksinen på grunn av kostnaden, noe helsesøster Guri Bjørkli i Orkdal bekrefter.

−Etter at russen fikk støtte til vaksinen og den ble gratis for dem, kom dobbelt så mange og skrev seg på lista for vaksinering. Dette viser at prisen på vaksinen har veldig stor betydning, sier Bjørkli i en pressemelding. (©NTB)