Trump og Clinton øker forspranget

Hillary Clinton og Donald Trump har økt forspranget i kampen om å bli presidentkandidater. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikaneren Donald Trump og demokraten Hillary Clinton vant nominasjonsvalgene i Arizona og ligger fortsatt best an til å bli presidentkandidat. I Utah møtte de to imidlertid motstand fra sine utfordrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall delegater i nominasjonsvalgene i USA:

Oversikt over antall delegater som hver av de gjenværende presidentkandidatene i USA har fått til nå:

Republikanerne:

  • Donald Trump: 739
  • Ted Cruz: 465
  • John Kasich: 143

En kandidat trenger 1.237 delegater for å vinne nominasjonen på Republikanernes landsmøte i juli.

Demokratene:

  • Hillary Clinton 1.681 (støttes i tillegg av 482 superdelegater)
  • Bernie Sanders 927 (støttes i tillegg av 27 superdelegater)

En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen. Superdelegatene er tillitsvalgte i partiet som står fritt til å velge hvilken kandidat de støtter og kan ombestemme seg helt fram til landsmøtet.

_____

Demokratenes presidentkandidater:

  • Hillary Clinton (68): Tidligere utenriksminister, før det har hun vært senator fra New York og førstedame.
  • Bernie Sanders (74): Senator fra Vermont. Tidligere borgermester i Burlington. Betegner seg som demokratisk sosialist og ser på de skandinaviske landene som et forbilde.

_____

Republikanernes presidentkandidater:

  • Donald Trump (69): Eiendomsmogul og frittalende TV-kjendis. Har skapt storm med uttalelser om blant andre kvinner, muslimer og meksikanere.
  • Ted Cruz (45): Senator fra Texas, tidligere advokat og flaggbærer for erkekonservative saker. Ytterliggående Tea Party-favoritt.
  • John Kasich (63): Ohio-guvernør, kongressmedlem i 18 år. Mislyktes i forsøket på å bli kandidat i 2000, fronter blant annet konservativ skattepolitikk.

I Arizona tok Trump alle de 58 delegatene, og dermed ble det null til motkandidatene Ted Cruz og John Kasich, viser foreløpige tall fra RealClearPolitics.

På demokratisk side ble Hillary Clinton vinneren i den sørvestlige delstaten foran utfordrer Bernie Sanders. Her står 85 delegater på spill for Demokratene, og fordelingen så langt omtrent dobbelt så mange delegater til Clinton som Sanders.

Les også: Bernie Sanders vinner i Utah

Øker forspranget

I Utah var det også nominasjonsvalg natt til onsdag norsk tid, og der tok Ted Cruz en soleklar seier, mens Trump havnet på sisteplass.

Heller ikke Clinton havnet øverst i Utah. Hun måtte seg slått av 74-åringen Sanders, som også tok seieren i delstaten Idaho, hvor kun Demokratene hadde nominasjonsvalg.

De foreløpige prognosene viser at Sanders ligger an til å ta flest delegater til sammen i de tre delstatene. Både Clinton og Trump leder imidlertid fortsatt kampen om å bli sine partiers presidentkandidater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bernie Sanders samlet inn mest penger i februar

Stemmer

De foreløpige nasjonale tallene viser at Trump har 41,5 prosent av stemmene på republikansk side og totalt 739 delegater. Han trenger imidlertid 1.237 kandidater for å vinne nominasjonen på Republikanernes landsmøte i juli.

Clinton har 50,8 prosent av stemmene på demokratisk side og 1.681 delegater mot Sanders' 925. En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere utenriksministeren støttes i tillegg av 482 superdelegater, mens Sanders kun har 27 superdelegater.

Les også: Ted Cruz gir ikke opp kampen mot Trump

Trakk inn terroren

Da Clinton talte til sine tilhengere i Arizona etter at de første prognosene var klare, pekte hun på terrorangrepene i Belgia for å understreke «hvor mye som står på spill» i presidentvalget i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stilt overfor terror får ikke USA panikk, vi bygger ikke murer eller snur ryggen til våre allierte, sa Clinton ifølge AP.

Hun sa at det de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Ted Cruz foreslår «ikke bare er feil, men farlig».

I etterkant av terroren i Belgia har både Cruz og Trump gått til angrep på president Barack Obamas utenrikspolitikk.

– Belgia er et horrorshow akkurat nå. Forferdelige ting skjer, sa Trump tirsdag. Overfor CNN hevdet han også at belgiske myndigheter kunne ha forhindret tirsdagens angrep dersom de hadde brukt tortur mot terrorsiktede som ble tatt tidligere i uken.

Trump har kommentert Arizona-seieren på Twitter.

«Mye større seier i Arizona enn ventet. Takk, jeg kommer aldri til å glemme det», skriver han.

Les også: Sanders erkjenner nederlag i Missouri

Sanders har fortsatt troen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bernie Sanders ser ikke ut til å la seg vippe av pinnen av tapet i Arizona. Han sier at seirene i Utah og Idaho ble drevet frem av unge folk og arbeiderklassefolk som støtter hans «politiske revolusjon».

– Disse avgjørende seirene i Idaho og Utah gir meg trygghet på at vi vil fortsette å vinne store seire i de kommende konkurransene, sier han ifølge Reuters.

Les også: Trump og Clinton seiler videre mot nominasjonen