Hauglie vil ha flere funksjonshemmede i arbeid

I JOBB: Fire av ti funkssonshemmede er i jobb. Det er langt fra godt nok, mener arbeidsminister Anniken Hauglie.
I JOBB: Fire av ti funkssonshemmede er i jobb. Det er langt fra godt nok, mener arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) lover å sette inn flere tiltak for å øke arbeidsdeltakelsen blant funksjonshemmede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Regjeringen mener det er behov for et bredt spekter av virkemidler for å øke inkluderingen av funksjonshemmede i ordinært arbeidsliv. Både tiltak rettet mot å styrke den enkeltes muligheter på arbeidsmarkedet og tiltak rettet mot å redusere arbeidsgivers opplevde risiko ved å ansette utsatte grupper er viktig», skriver Hauglie i en epost til Klassekampen.

Bare fire av ti funksjonshemmede i arbeidsdyktig alder har inntektsbringende jobb. I 2001 inngikk myndighetene og partene i arbeidslivet avtalen om inkluderende arbeidsliv. Et av de viktigste målene var å øke sysselsettingen blant personer med nedsatt funksjonsevne. 15 år senere har yrkesdeltakelsen i denne gruppen i stedet hatt en svak reduksjon.

Statistisk sentralbyrå har siden 2002 gjennomført årlige intervjuundersøkelser for å kartlegge situasjonen for de funksjonshemmede på arbeidsmarkedet sammenlignet med resten av befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport som ble publisert 16. mars kom det fram at 43 prosent av funksjonshemmede personer mellom 15 og 66 år er i arbeid. Sysselsettingen i den øvrige befolkningen i samme aldersgruppe er til sammenligning 74 prosent.

Siden 2002 har andelen falt med omtrent 3 prosentpoeng for de funksjonshemmede, mot 2 prosentpoeng for hele befolkningen.