Meny

Oljefondet vokser i Israel

Det norske oljefondet har økt sine investeringer i både den israelske stat og banker som kritiseres for å bidra til okkupasjonen av Palestina, ifølge Klassekampen. Her israelske soldater og palestinere på Vestbredden. Foto: Abed Omar Qusini / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske oljefondet har økt sine investeringer i den israelske stat og banker som kritiseres for å bidra til okkupasjonen av Palestina, ifølge Klassekampen.

Avisa skriver at fondet nå har investert nesten 25 milliarder kroner i Israel. Det viser fondets årsrapport for 2015 som kom i forrige uke. Det er en økning på 5,6 milliarder – eller 30 prosent – fra i fjor.

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen mener Norge bidrar til å legitimere okkupasjon.

I 2014 trakk det nest største pensjonsfondet i Nederland seg ut av fem israelske banker. Begrunnelsen var at de finansierer bygging av ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Det norske oljefondet økte imidlertid sine investeringer i fjor i de samme fem bankene. Til sammen 1,5 milliarder kroner er innskutt. I tillegg har fondet investert litt over ti milliarder kroner i israelsk statsgjeld, såkalte statsobligasjoner.

Valen mener slike investeringer er spesielt problematiske.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus