Kerry optimistisk etter Colombia-samtaler

USAs utenriksminister John Kerry er optimistisk etter møter med partene i borgerkrigen i Colombia i Havanna. Her er han fotografert i forkant av et møte med Cubas president Raul Castro. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix.
USAs utenriksminister John Kerry er optimistisk etter møter med partene i borgerkrigen i Colombia i Havanna. Her er han fotografert i forkant av et møte med Cubas president Raul Castro. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister John Kerry ser optimistisk på framgangen i fredsprosessen i Colombia etter møter med begge partene i borgerkrigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kerry gjester Cuba samtidig med president Barack Obama, og mandag hadde han separate møter med både representanter for FARC-geriljaen og den colombianske regjeringen i hovedstaden Havanna.

Ifølge talsmann Mark Toner er utenriksministeren «oppmuntret over at problemstillinger rundt avslutningen av konflikten nå står i sentrum av forhandlingene, inkludert en formell våpenhvile overvåket av FNs sikkerhetsråd, en tidsplan for avvæpning og sikkerhetsgarantier etter konflikten for alle politiske aktører».

Selv om Kerrys Cuba-tur havner i skyggen av presidentens historiske besøk, markerer utenriksministerens møte med Colombia-partene også en historisk utvikling: det er første gang en amerikansk utenriksminister har møtt forhandlerne fra FARC siden fredsforhandlingene startet i Havanna for over tre år siden.

Fredssamtalene mellom regjeringen og FARC ble innledet i Oslo i oktober 2012, men selve forhandlingene har foregått i Havanna. Norge er sammen med Cuba tilrettelegger for forhandlingene.

Borgerkrigen i Colombia har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget 6 millioner på flukt.