Kraftig kutt i asylsøkeranslaget for 2016

I de tre første ukene i mars har Utlendingsdirektoratet (UDI) registrert til sammen 230 asylsøkere. I forrige uke kom det 73 asylsøkere til Norge, som er fem flere enn uken før. På bildet UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I de tre første ukene i mars har Utlendingsdirektoratet (UDI) registrert til sammen 230 asylsøkere. I forrige uke kom det 73 asylsøkere til Norge, som er fem flere enn uken før. På bildet UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet har nedjustert anslaget over hvor mange asylsøkere som kan ventes til Norge i år. Tallet kuttes fra «maksimalt 60.000» til «mest sannsynlig rundt 25.000».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i forbindelse med forberedelsene til behandlingen av revidert statsbudsjett i mai at Beregningsgruppen for utlendingsforvaltningen (BGU) har endret anslaget over hvor mange asylsøkere som trolig kommer til Norge i år.

I september i fjor, da statsbudsjettet ble lagt fram, viste prognosene at det ville komme mellom 10.000 og 60.000 asylsøkere til Norge i år, med rundt 33.000 som det mest sannsynlige.

Nå opplyser departementet at anslaget er justert ned til mellom 5.000 og 50.000, med rundt 25.000 som mest sannsynlig utfall.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet er usikkerheten fremdeles stor, men departementet viser til at grensekontrollene som er satt i verk i Europa har medført lave søkertall i Norge. Sannsynligheten for at grensekontrollene vil vedvare har også økt.

I forrige uka sa UDI-direktør Frode Forfang til NRK at han regner med at anslagene er «høyst usikre», men at antallet asylsøkere vil blir vesentlig lavere enn tidligere anslått.