189 båtflyktninger reddet av norsk redningsskøyte

REDNINGSAKSJON: Mannskapet på Peter Henry von Koss gjør en livsviktig jobb i Middelhavet.
REDNINGSAKSJON: Mannskapet på Peter Henry von Koss gjør en livsviktig jobb i Middelhavet. Foto: Kripos

Mannskapet på den norske redningsskøyta i Egeerhavet reddet 189 mennesker opp fra sjøen natta før flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia etter planen trer i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fartøyet Peter Henry Von Koss hadde det svært travelt natt til søndag, skriver Kripos på Twitter.

189 migranter og flyktninger ble tatt om bord i redningsskøyta. I tillegg kunne mannskapet observere at mange andre kom seg trygt i land på egen hånd.

I den nye flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia heter det at den skal tre i kraft søndag. Et av hovedpunktene i avtalen er at migranter og flyktninger som ankommer Hellas fra Tyrkia, skal sendes tilbake.

Greske myndigheter sier imidlertid at de ikke har kapasitet til å begynne å sende folk tilbake allerede nå.

Det har vært bekymring for at mange flyktninger ville forsøke å rekke fram til Hellas før avtalen iverksettes, og at strømmen av mennesker over Egeerhavet derfor kunne øke. Om lag 1.500 mennesker tok seg over havstrekningen fredag, over dobbelt så mange som dagen før.

Redningsskøyta Peter Henry von Koss, som patruljerer mellom øya Lesvos og Tyrkia og bistår greske myndigheter med grensekontroll, har til sammen tatt om bord rundt 2.000 personer i havsnød. I tillegg har redningsskøyta tauet i land båter med til sammen nærmere 1.800 migranter. Redningsskøyta inngår i Frontex-operasjonen Poseidon.

Personvernpolicy