Svensk hackerangrep kan stamme fra Russland

De fleste svenske nettsidene som ble utsatt for et hackerangrep lørdag kveld var oppe igjen i 23-tiden etter å ha vært nede i flere timer.
Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
De fleste svenske nettsidene som ble utsatt for et hackerangrep lørdag kveld var oppe igjen i 23-tiden etter å ha vært nede i flere timer. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholm (NTB-TT): De fleste svenske nettsidene som ble utsatt for et hackerangrep lørdag kveld, var oppe igjen i 23-tiden etter å ha vært nede i flere timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen holdes løpende orientert om situasjonen, og det er innledet en etterforskning som så langt har klarlagt at angrepet kan ha gått via Russland. Nettsidene til flere av Sveriges største aviser, deriblant Aftonbladet og Expressen , lå nede fra 20-tiden etter å ha blitt utsatt for det som trolig er et omfattende og samkjørt hackerangrep. Aftonbladet hadde fortsatt problemer over midnatt natt til søndag.

Sjefredaktør Thomas Mattsson i Expressen skriver på Twitter at det er snakk om et hackerangrep.

– Det er naturligvis svært alvorlig at svenske nyhetssider angripes. Men at noen vil stoppe nyhetsformidling, bekrefter hvor viktig den er, skriver han.

Like før nettsidene gikk ned, ble det lagt ut en trussel på en anonym Twitter-konto om at det ville komme flere angrep. «De kommende dagene vil det bli rettet angrep mot svenske myndigheter og medier som sprer falsk propaganda», het det i trusselen. Innenriksminister Anders Ygeman ser svært alvorlig på hendelsen.

– Det er svært foruroligende at det finnes krefter som vil kvele det frie ord. Det er for tidlig å trekke noen slutninger om hva som skjedde, men dette viser behovet for å utvikle svensk IT-sikkerhet. Politiet har innledet etterforskning, og vi følger dette nøye, skriver han i en kommentar til TT. (©NTB)