Meny

Nigeria har beslaglagt nigeriabåtene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abuja (NTB): Nigerianske myndigheter har beslaglagt de sju marinefartøyene som en krigsherre i landet fikk kjøpe fra det norske forsvaret i 2012 og 2013.

Årsaken er at myndighetene frykter at krigsherren, som kalles «Tompolo», skal bruke båtene mot landets regjering, skriver Dagbladet. De skal ha beslaglagt totalt 20 båter som har tilhørt Tompolo, og blant disse er alle de sju båtene han kjøpte fra Norge: seks missiltorpedobåter og det tidligere støttefartøyet KNM Horten.

– Disse båtene er utstyrt med våpen, og de som har hatt kommandoen over dem, er under etterforskning. Vi synes det var lurt å ta kontroll over disse båtene, så de ikke kan være en sikkerhetsrisiko i Nigerdeltaet. Siden det er montert maskingevær på alle disse båtene vil vi ikke havne i en situasjon der båtene blir brukt mot nigerianske myndigheter, sier en kilde i kystverket NIMASA til avisa Daily Trust, ifølge Dagbladet.

Denne uken kom flertallet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité med sterk kritikk av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i saken om salg av utrangert norsk forsvarsmateriell. Flertallet mente forsvarssjefen ikke har tatt saken alvorlig nok, og at han ikke har fulgt opp forsvarsministerens og Stortingets signaler.

Båtene som ble solgt til Nigeria ble strippet for våpen før salget, men krigsherren som kjøpte dem, skal raskt ha montert nye våpensystemer om bord. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus