POD-sjefen hevder han vil ha 40 prosent. Men:

Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i Humlegårds hoff

<p>KRIPOSKOLLEGER: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (til venstre) og politiinspektør Atle Roll-Matthiesen (til høyre) syv måneder før Humlegård ble politidirektør - og senere hentet Roll-Matthiesen, som mange hevder vil få jobben etter Knut Smedsrud.</p>
KRIPOSKOLLEGER: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (til venstre) og politiinspektør Atle Roll-Matthiesen (til høyre) syv måneder før Humlegård ble politidirektør - og senere hentet Roll-Matthiesen, som mange hevder vil få jobben etter Knut Smedsrud. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Toppene i Politidirektoratet har en formidabel jobb med å gjenreise sin tillit og troverdighet etter ansettelsesprosessen rundt Knut Smedsrud som ny beredskapsdirektør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Sigve Bolstad, som er leder i Politiets Fellesforbund (PF).

Mange vegrer seg for å søke en ledig sjefsjobb i Politidirektoratet (POD), fordi de mener det avgjøres på kammerset hvem som skal få den.

– Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, forklarer Bolstad til ABC Nyheter.

Les også: Smedsrud blir avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering

Kameraderi

Nå ulmer det i politirekkene. Det snakkes høylytt om «kameraderi», «gubbevelde» og «gutteklubben grei» i POD. Leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga, skrev det rett ut i en kronikk: «Toppledelsen i norsk politi ga en av landets viktigste beredskapsstillinger til en venn. På bekostning av en kvinne som ville utgjort en forskjell. Nå er tilliten til «gutteklubben grei» brukt opp.»

SAVNER MANGFOLD: – Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAVNER MANGFOLD: – Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Knut Smedsrud gikk nylig fra sin jobb som direktør for politifagavdelingen i POD til direktør for krise- og beredskap i POD. Den stillingen regnet – og håpet - mange med at ville bli besatt av Marit Fostervold, visepolitimester i Trøndelag, som har lang kompetanse på beredskap.

Hun ledet blant annet konseptvalgutredningen om politiets nasjonale beredskap, og hvor det nasjonale beredskapssenteret skal ligge, i tillegg til at hun har bred operativ erfaring.

Et annet argument var at det ikke er en eneste kvinne med politifaglig bakgrunn i ledelsen i POD – selv om politidirektør Odd Reidar Humlegård hevder de ønsker seg en kvinneandel på 40 prosent

Les også: HA-advokat ble sjef for kampen mot organisert kriminalitet. Ekspert: – En uryddig og uheldig ansettelse

Trakk søknaden

Men en uke før utnevnelsen, trakk Fostervold brått sin søknad til stillingen etter å ha blitt ringt opp av HR-direktør Karin Aslaksen i POD. Aslaksen sådde tvil om Fostervolds direktoratkompetanse, sa at Smedsrud var innstilt som nummer én til stillingen, og forsikret Fostervold langt på vei om at det eneste riktige var å trekke seg, ifølge Adresseavisen, som gjengir samtalen slik Fostervold husker den:

– Hvis du trekker søknaden, skal jeg hilse fra Vidar Refvik å si at du har håndtert dette profesjonelt. Og det er jeg sikker på at Humlegård også mener, skal Aslaksen ha sagt.

Samtlige politifaglige sjefsjobber har under Humlegårds regime blitt besatt av menn – selv om det har vært kvalifiserte kvinner blant søkerne.

NY JOBB: Knut Smedsrud (tv) begynte i jobben som direktør for politifag i POD bare tre uker etter at POD hevder han søkte i 2013. Nå er han blitt direktør for beredskap samme sted - mens hans kvinnelige "konkurrent" også denne gangen trakk søknaden sin. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NY JOBB: Knut Smedsrud (tv) begynte i jobben som direktør for politifag i POD bare tre uker etter at POD hevder han søkte i 2013. Nå er han blitt direktør for beredskap samme sted - mens hans kvinnelige "konkurrent" også denne gangen trakk søknaden sin. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

For også forrige gang Smedsrud fikk direktørjobb, skjedde det etter at en kvinne ble ringt opp og oppfordret om å trekke søknaden sin. Nåværende sjef i Politiets Utlendingsenhet, Kristin Kvigne, var fungerende direktør i politifagavdelingen – og søker – da stillingen ble lyst ut våren 2013. Så trakk hun søknaden i 11.time etter å ha blitt kontaktet av assisterende politidirektør Vidar Refvik, ifølge Politiforum.

– Sneket inn bakveien

Også den gang fikk Smedsrud jobben – etter å ha søkt syv uker etter fristen – og uten at navnet hans sto på den offentlige søkerlisten, avslørte ABC Nyheter.

Smedsrud gikk den gang over natten fra å være prosederende forsvarer for lederen i Hells Angels, som var tiltalt etter mafiaparagrafen i en større narkotikasak, til å bli Norges øverste leder i kampen mot organisert kriminalitet.

Direktørjobben begynte han i allerede tre uker etter at han ifølge POD søkte – og Kvigne så å si var ryddet av veien.

– Uryddig og uheldig. Noen kan få følelsen av at «noen er sneket inn bakveien». Det gir ikke legitimitet til ansettelsen, sa ekspert på offentlighetsloven, Gunnar Bodahl-Johansen til ABC Nyheter da.

Nå skal altså den jobben lyses ut igjen, forsikrer POD.

Sigve Bolstad er skeptisk:

Les også: Ansetter ny POD-direktør for å holde styr på politimestrene

– Folk vil vegre seg

– Prosessen som var rundt Knut Smedsrud har åpenbart ført til at en god del nok vil vegre seg for å søke. Det betyr at man har et formidabelt arbeid foran seg for å sørge for å motivere folk til å søke. Folk sitter ikke igjen med noe godt fortegn til den prosessen som har vært, sier Bolstad.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård skrev i et innlegg i fagbladet Politiforum at han « ikke (er) fornøyd med rekrutteringen og andelen kvinner i lederstillinger i politiet, heller ikke i POD.»

– Vi har et mål om 40 prosent kvinner inn i lederstillinger i politiet, inkludert i POD, opplyser HR-direktør Aslaksen til ABC Nyheter.

Men på direkte spørsmål kan hun ikke love at de vil prioritere, eller lete spesielt etter, kompetente kvinner til den ledige direktørstillingen etter Smedsrud, som hun forsikrer skal lyses ut – etter hvert. Først skal det tenkes.

– Vi holder nå på med en jobbanalyse, for å tydeliggjøre roller, ansvar og krav til kompetanse, kvalifikasjoner og erfaring for stillingen. Vi håper på mange gode søkere og som vanlig oppfordrer vi kvinner til å søke. Vi vil gjennom rekrutteringsprosessen ansette den som fyller kravene til stillingen på best tenkelig måte, skriver Aslaksen i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Politisjef styretopp i storbank – lensmann nektes verv

Færre enn to av ti kvinnelige sjefer

Ifølge en undersøkelse Adresseavisen har gjort, er bare 16 prosent av lederne i norsk politi med personalansvar, kvinner. I POD-ledelsen er det to kvinner. Men hverken kommunikasjonsdirektøren eller HR-direktøren har politifaglig bakgrunn – eller innflytelse på «blålysbeslutningene».

Bolstad – som for øvrig er på forbundskonferanse i Tromsø med blant andre Kristin Aga – er svært kritisk til det manglende mangfoldet i Norges øverste politiledelse:

– Det er et åpenbart behov for å få inn folk med politifaglig bakgrunn. Og det er et behov for å få inn flere kvinner. Vi registrerer ikke at mangfoldet er stort sånn sett, sier Bolstad, og presiserer:

– Uten mangfold mangler man ben å stå på. Jo flere ben du mangler, jo mer ustøtt står du, sier PF-lederen.

Sarkastisk forgjenger

I stillingen etter Smedsrud fungerer nå hans tidligere NK, fagdirektør Atle Roll-Matthiesen, som omtaler seg som visepolitimester. Han ble i sin tid håndplukket av Humlegård, de to jobbet tett sammen i Kripos da Humlegård var sjef der.

Det er en utbredt oppfatning i etaten at Roll-Matthiesen vil få direktørjobben.

Tidligere leder i Politiets Fellesforbund, nåværende lensmann, Arne Johannessen, skriver det rett ut på sin åpne Facebook-profil:

«Her kan Pod spara pengar på stillingsutlysing, for ein skal vel "nytta vanleg praksis". Då er det nok avgjort på forhånd og bortkasta for andre å søka. Det har vore for mykje av dette i fleire år! Kultur!», skriver Johannessen.

KLAR TALE: Tidligere PF-leder Arne Johannessen er på ferie, og har ikke vært tilgjengelig for å utdype denne Facebook-statusoppdateringen. Foto: Skjermdump
KLAR TALE: Tidligere PF-leder Arne Johannessen er på ferie, og har ikke vært tilgjengelig for å utdype denne Facebook-statusoppdateringen. Foto: Skjermdump

Med tydelig adresse til de tre punktene Gjørv-kommisjonen ba politietaten skjerpe seg på: Kultur, holdning, ledelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23 Store opptøyer i Libanon03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia
Siste nytt
05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23VerdenStore opptøyer i Libanon03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus