POD-sjefen hevder han vil ha 40 prosent. Men:

Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i Humlegårds hoff

<p>KRIPOSKOLLEGER: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (til venstre) og politiinspektør Atle Roll-Matthiesen (til høyre) syv måneder før Humlegård ble politidirektør - og senere hentet Roll-Matthiesen, som mange hevder vil få jobben etter Knut Smedsrud.</p>
KRIPOSKOLLEGER: Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (til venstre) og politiinspektør Atle Roll-Matthiesen (til høyre) syv måneder før Humlegård ble politidirektør - og senere hentet Roll-Matthiesen, som mange hevder vil få jobben etter Knut Smedsrud. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Toppene i Politidirektoratet har en formidabel jobb med å gjenreise sin tillit og troverdighet etter ansettelsesprosessen rundt Knut Smedsrud som ny beredskapsdirektør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Sigve Bolstad, som er leder i Politiets Fellesforbund (PF).

Mange vegrer seg for å søke en ledig sjefsjobb i Politidirektoratet (POD), fordi de mener det avgjøres på kammerset hvem som skal få den.

– Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, forklarer Bolstad til ABC Nyheter.

Les også: Smedsrud blir avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering

Kameraderi

Nå ulmer det i politirekkene. Det snakkes høylytt om «kameraderi», «gubbevelde» og «gutteklubben grei» i POD. Leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga, skrev det rett ut i en kronikk: «Toppledelsen i norsk politi ga en av landets viktigste beredskapsstillinger til en venn. På bekostning av en kvinne som ville utgjort en forskjell. Nå er tilliten til «gutteklubben grei» brukt opp.»

SAVNER MANGFOLD: – Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAVNER MANGFOLD: – Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Knut Smedsrud gikk nylig fra sin jobb som direktør for politifagavdelingen i POD til direktør for krise- og beredskap i POD. Den stillingen regnet – og håpet - mange med at ville bli besatt av Marit Fostervold, visepolitimester i Trøndelag, som har lang kompetanse på beredskap.

Hun ledet blant annet konseptvalgutredningen om politiets nasjonale beredskap, og hvor det nasjonale beredskapssenteret skal ligge, i tillegg til at hun har bred operativ erfaring.

Et annet argument var at det ikke er en eneste kvinne med politifaglig bakgrunn i ledelsen i POD – selv om politidirektør Odd Reidar Humlegård hevder de ønsker seg en kvinneandel på 40 prosent

Les også: HA-advokat ble sjef for kampen mot organisert kriminalitet. Ekspert: – En uryddig og uheldig ansettelse

Trakk søknaden

Men en uke før utnevnelsen, trakk Fostervold brått sin søknad til stillingen etter å ha blitt ringt opp av HR-direktør Karin Aslaksen i POD. Aslaksen sådde tvil om Fostervolds direktoratkompetanse, sa at Smedsrud var innstilt som nummer én til stillingen, og forsikret Fostervold langt på vei om at det eneste riktige var å trekke seg, ifølge Adresseavisen, som gjengir samtalen slik Fostervold husker den:

– Hvis du trekker søknaden, skal jeg hilse fra Vidar Refvik å si at du har håndtert dette profesjonelt. Og det er jeg sikker på at Humlegård også mener, skal Aslaksen ha sagt.

Samtlige politifaglige sjefsjobber har under Humlegårds regime blitt besatt av menn – selv om det har vært kvalifiserte kvinner blant søkerne.

NY JOBB: Knut Smedsrud (tv) begynte i jobben som direktør for politifag i POD bare tre uker etter at POD hevder han søkte i 2013. Nå er han blitt direktør for beredskap samme sted - mens hans kvinnelige "konkurrent" også denne gangen trakk søknaden sin. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NY JOBB: Knut Smedsrud (tv) begynte i jobben som direktør for politifag i POD bare tre uker etter at POD hevder han søkte i 2013. Nå er han blitt direktør for beredskap samme sted - mens hans kvinnelige "konkurrent" også denne gangen trakk søknaden sin. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

For også forrige gang Smedsrud fikk direktørjobb, skjedde det etter at en kvinne ble ringt opp og oppfordret om å trekke søknaden sin. Nåværende sjef i Politiets Utlendingsenhet, Kristin Kvigne, var fungerende direktør i politifagavdelingen – og søker – da stillingen ble lyst ut våren 2013. Så trakk hun søknaden i 11.time etter å ha blitt kontaktet av assisterende politidirektør Vidar Refvik, ifølge Politiforum.

– Sneket inn bakveien

Også den gang fikk Smedsrud jobben – etter å ha søkt syv uker etter fristen – og uten at navnet hans sto på den offentlige søkerlisten, avslørte ABC Nyheter.

Smedsrud gikk den gang over natten fra å være prosederende forsvarer for lederen i Hells Angels, som var tiltalt etter mafiaparagrafen i en større narkotikasak, til å bli Norges øverste leder i kampen mot organisert kriminalitet.

Direktørjobben begynte han i allerede tre uker etter at han ifølge POD søkte – og Kvigne så å si var ryddet av veien.

– Uryddig og uheldig. Noen kan få følelsen av at «noen er sneket inn bakveien». Det gir ikke legitimitet til ansettelsen, sa ekspert på offentlighetsloven, Gunnar Bodahl-Johansen til ABC Nyheter da.

Nå skal altså den jobben lyses ut igjen, forsikrer POD.

Sigve Bolstad er skeptisk:

Les også: Ansetter ny POD-direktør for å holde styr på politimestrene

– Folk vil vegre seg

– Prosessen som var rundt Knut Smedsrud har åpenbart ført til at en god del nok vil vegre seg for å søke. Det betyr at man har et formidabelt arbeid foran seg for å sørge for å motivere folk til å søke. Folk sitter ikke igjen med noe godt fortegn til den prosessen som har vært, sier Bolstad.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård skrev i et innlegg i fagbladet Politiforum at han « ikke (er) fornøyd med rekrutteringen og andelen kvinner i lederstillinger i politiet, heller ikke i POD.»

– Vi har et mål om 40 prosent kvinner inn i lederstillinger i politiet, inkludert i POD, opplyser HR-direktør Aslaksen til ABC Nyheter.

Men på direkte spørsmål kan hun ikke love at de vil prioritere, eller lete spesielt etter, kompetente kvinner til den ledige direktørstillingen etter Smedsrud, som hun forsikrer skal lyses ut – etter hvert. Først skal det tenkes.

– Vi holder nå på med en jobbanalyse, for å tydeliggjøre roller, ansvar og krav til kompetanse, kvalifikasjoner og erfaring for stillingen. Vi håper på mange gode søkere og som vanlig oppfordrer vi kvinner til å søke. Vi vil gjennom rekrutteringsprosessen ansette den som fyller kravene til stillingen på best tenkelig måte, skriver Aslaksen i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Politisjef styretopp i storbank – lensmann nektes verv

Færre enn to av ti kvinnelige sjefer

Ifølge en undersøkelse Adresseavisen har gjort, er bare 16 prosent av lederne i norsk politi med personalansvar, kvinner. I POD-ledelsen er det to kvinner. Men hverken kommunikasjonsdirektøren eller HR-direktøren har politifaglig bakgrunn – eller innflytelse på «blålysbeslutningene».

Bolstad – som for øvrig er på forbundskonferanse i Tromsø med blant andre Kristin Aga – er svært kritisk til det manglende mangfoldet i Norges øverste politiledelse:

– Det er et åpenbart behov for å få inn folk med politifaglig bakgrunn. Og det er et behov for å få inn flere kvinner. Vi registrerer ikke at mangfoldet er stort sånn sett, sier Bolstad, og presiserer:

– Uten mangfold mangler man ben å stå på. Jo flere ben du mangler, jo mer ustøtt står du, sier PF-lederen.

Sarkastisk forgjenger

I stillingen etter Smedsrud fungerer nå hans tidligere NK, fagdirektør Atle Roll-Matthiesen, som omtaler seg som visepolitimester. Han ble i sin tid håndplukket av Humlegård, de to jobbet tett sammen i Kripos da Humlegård var sjef der.

Det er en utbredt oppfatning i etaten at Roll-Matthiesen vil få direktørjobben.

Tidligere leder i Politiets Fellesforbund, nåværende lensmann, Arne Johannessen, skriver det rett ut på sin åpne Facebook-profil:

«Her kan Pod spara pengar på stillingsutlysing, for ein skal vel "nytta vanleg praksis". Då er det nok avgjort på forhånd og bortkasta for andre å søka. Det har vore for mykje av dette i fleire år! Kultur!», skriver Johannessen.

KLAR TALE: Tidligere PF-leder Arne Johannessen er på ferie, og har ikke vært tilgjengelig for å utdype denne Facebook-statusoppdateringen. Foto: Skjermdump
KLAR TALE: Tidligere PF-leder Arne Johannessen er på ferie, og har ikke vært tilgjengelig for å utdype denne Facebook-statusoppdateringen. Foto: Skjermdump

Med tydelig adresse til de tre punktene Gjørv-kommisjonen ba politietaten skjerpe seg på: Kultur, holdning, ledelse.

Personvernpolicy