Solberg: – Det er ikke riktig at Norge er i krise som nasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen betrakter arbeidsledighet som et virkemiddel i omstillingen av norsk økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens arbeidsminister sier at man i vanskelige tider «får et push når det butter», og det vi ser av politikk og tiltak viser at regjeringen mener at arbeidsløshet er et virkemiddel i omstillingen. De arbeidsløse skal tvinges til å flytte, bryte opp, gå til andre næringer, sa Støre i Stortingets spørretime onsdag.

– Dette er regjeringens skrivebordsmodell for hvordan vårt samfunn virker, tilføyde Ap-lederen, som mener regjeringen ikke tar situasjonen på arbeidsmarkedet alvorlig nok.

Nektet å svare

Statsminister Erna Solberg (H) svarte at det er krise i deler av landet og for dem som rammes av arbeidsledighet, men gjentok at bildet er sammensatt.

– Sør- og Vestlandet får mer enn sin andel av krisetiltakene, hvis du kun ser på geografi. Vi vil se på rammene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra Støre om mange arbeidsledige som har kommet i arbeid som følge av skattekuttene regjeringen har innført, nektet Solberg å tallfeste det.

Vanskelig situasjon

Hun ville derimot si at regjeringen er enig i at det er en vanskelig situasjon på arbeidsmarkedet.

– I de områdene som nå rammes av høy ledighet, så er det krise. Det er krise for de som blir ledig.

– Det er ikke en krise totalt i Norge. Fortsatt er det sånn at i svært mange fylker går arbeidsledigheten ned.

Solberg understreket at det er snakk om tiltak på to nivåer – langsiktig omstilling og det som bidrar til økt aktivitet nå.

– Det er riktig at Norge ikke er i en krise som nasjon. Hvis vi snakker oss inn i en slik situasjon, så snakker vi oss inn i en situasjon med økt ledighet, sa hun.