Frykter dronedropp av våpen til farlige fanger

Illustrasjonsfoto: Fabrizio Bernsch / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Fabrizio Bernsch / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Kriminalomsorgsdirektoratet frykter at kriminelle skal bruke droner til å slippe våpen til innsatte i fengsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor ber de om flyforbud over åtte norske fengsler, fremgår det av et brev fra direktoratet til Luftfartstilsynet, som Bergens Tidende har fått tilgang til. I brevet uttrykker Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) bekymring for at det skal droppes våpen fra helikopter eller drone til en eller flere innsatte i fengslene. Det vil øke risikoen for en alvorlig gisselsituasjon, heter det.

– Vi har registrert noen tilfeller av droner som har dukket opp ved enkelte fengsler, men kan ikke si med sikkerhet om det skjer fordi det er et fengsel på stedet eller om det har andre årsaker, skriver assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i KDI i en epost til avisa.

KDI er også bekymret for at man fra luften skal kunne fotografere indre områder i fengslene for å avdekke sikkerhetsinstallasjoner eller identifisere innsatte, samt smugle inn rusmidler. I brevet heter det at KDI er kjent med planer om å bruke droner til slike formål, men det er så langt ikke gjennomført.

Direktoratet er også bekymret for at modellfly og helikopter kan utgjøre en sikkerhetsfare. Luftfartstilsynet har opplyst til KDI at de arbeider med saken. (©NTB)