Meny

Marokko truer med å trekke seg fra FN-operasjoner

Ban Ki-moon er ikke populær hos den marokkanske regjeringen. Her under et besøk til flyktningleirer der mange sahrawier bor. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rabat (NTB-Reuters): Marokko er så fornærmet over kommentarer fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon at landet vurderer å trekke seg fra FN-oppdrag verden over, melder det statlige nyhetsbyrået MAP.

Ifølge MAP planlegger myndighetene blant annet å redusere sitt personell i FN-oppdraget i Vest-Sahara, det mineralrike territoriet som Marokko anser som sin egen provins.

Bakgrunnen er at Ban brukte ordet «okkupasjon» om Marokkos rolle i Vest-Sahara da han besøkte sahrawier, Vest-Saharas befolkning, i en flyktningleier sør i Algerie tidligere i måneden. Det utløste store demonstrasjoner i den marokkanske hovedstaden Rabat i helgen, og regjeringen kom med krasse uttalelser rettet mot FN-sjefen.

Tirsdag møtte Ban den marokkanske utenriksministeren for å uttrykke sin misnøye med utspillene. Regjeringen i Rabat mener generalsekretæren ikke lenger er nøytral i Vest Sahara-konflikten. Møtet ser imidlertid ikke ut til å ha roet ned den marokkanske regjeringen.

– Etter den uakseptable ordbruken fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon under hans besøk til regionen nylig, har Marokkos regjering besluttet umiddelbare tiltak, heter det i en uttalelse, ifølge MAP. Regjeringen sier den vil fjerne en stor del av sitt bidrag til FNs MINURSO-oppdrag, og at den vurderer å trekke landets kontingenter fra flere fredsbevarende oppdrag.

Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania, og området har vært okkupert av Marokko siden 1975. En våpenhvile som ble meklet fram av FN, har holdt siden 1991, men alle FNs forsøk på å arrangere en folkeavstemning om Vest-Saharas framtid er blitt motarbeidet av Marokkos myndigheter. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus