En million marokkanere marsjerte mot FN

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabat (NTB-AP): Inntil én million marokkanere marsjerte søndag gjennom hovedstaden Rabat i protest mot Ban Ki-moons kommentarer om Vest-Sahara.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marokko anser det mineralrike Vest-Sahara som sin egen provins og ble svært fornærmet da FN-generalsekretæren brukte ordet «okkupasjon» etter et besøk til flyktningleirer sør i Algerie tidligere i måneden.

Demonstranter møtte opp i hopetall og fylte gatene i Rabat etter at ledende politiske partier, foreninger og ikke-statlige grupper oppfordret til en nasjonal protest. Marokkanske myndigheter hevder at opp mot tre millioner mennesker deltok i demonstrasjonene søndag.

«Sahara er vårt», ropte noen av demonstrantene mens de viftet med marokkanske flagg og plakater med bilde av landets kong Mohammed. FN-talsmann Stephane Dujarric sier at FN er kjent med protestene som fant sted søndag.

– Selv om generalsekretæren anerkjenner at det er ulike oppfatninger om Vest-Sahara-spørmålet, mener han fortsatt at det – 40 år etter – er viktig å løse denne langvarige uenigheten og åpne for at de sahrawiske flyktningene får returnere til sine hjem, sier Dujarric.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania. Området har vært okkupert av Marokko siden 1975, men den algeriskstøttede frigjøringsbevegelsen Polisario kjemper for at sahrawiene skal få sin egen stat. Polisario kontrollerer et lite område i ørkenen, men hovedbasen deres er i Tindouf-området i Algerie, der tusener av flyktninger lever i leirer. (©NTB)