Tillitskrise på Stortinget etter atomlekkasjer

Utenriksminister Børge Brende (H) og Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Utenriksminister Børge Brende (H) og Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere partier reagerer sterkt på det som omtales som «systematiske og målrettede» lekkasjer fra striden om atomvåpen på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om utenriks- og forsvarskomiteen ble enige om en felles formulering om atomvåpen onsdag, er stemningen i komiteen radioaktiv, skriver Klassekampen. Komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) har skrevet brev til stortingspresidenten om lekkasjer hun mener bidrar til å svekke arbeidet i komiteen.

– Jeg har skrevet et brev hvor jeg tar opp at lekkasjene har skapt en tillitskrise mellom de politiske partene, sier Huitfeldt. Arbeiderpartiets merknader og utkast under behandlingen av atomspørsmålet dukket opp i flere forskjellige artikler i VG.

– Det ser ut for meg som styrte lekkasjer med en politisk hensikt, uten at jeg vil gjette på lekkasjenes opphav, sier SVs medlem i komiteen, Bård Vegar Solhjell.

KrF-leder Knut Arild Hareide ser alvorlig på lekkasjene. Det samme gjør Venstre-leder Trine Skei Grande, som mener de fremstår «systematisk og målrettet». Flere av avisens kilder retter frustrasjonen sin mot Høyre og utenriksministeren.

– Påstandene er helt grunnløse. Et så viktig sikkerhetspolitisk spørsmål kan ikke brukes til politisk taktikkeri og intriger, sier utenriksminister Børge Brende (H).