Kjartan Sekkingstads bortførere setter tidsfrist

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamistgeriljaen Abu Sayyaf på Filippinene gir én måneds frist til å betale opptil 180 millioner kroner i løsepenger for norske Kjartan Sekkingstad og to canadiske statsborgere som holdes fanget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i en ny video som gruppen la ut på Facebook torsdag, at tidsfristen er satt. På opptaket sier gislene selv at de kommer til å bli drept hvis det ikke blir betalt løsepenger.

– Vi er kjent med trusselvideoen som er nylig publisert, men det er ikke naturlig å kommentere detaljene i innholdet fra vår side. Vi følger Sekkingstads situasjon nøye og arbeider med å bidra til en fredelig utgang på saken. Vi står derfor i nær kontakt med partnere og familien. Det viktigste for oss er selvsagt gislenes liv og helse, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Bjåstad ønsker utover dette ikke å kommentere saken ytterligere.

Overfor nyhetsbyrået AFP vil verken Canadas eller Norges ambassade i Manila gi uttalelser.

Ber for sine liv

I videoopptaket vises Sekkingstad fram sammen med canadierne John Ridsel og Robert Hall, samt en filippinsk kvinne som ble bortført sammen med dem. De fire ligger sammenkrøpet på et gulv, omringet av væpnede menn. De tre mennene er på opptaket iført håndjern, er tynne, skjeggete og med bar overkropp. Videoopptaket varer i halvannet minutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til Canadas statsminister og canadiske borgere i hele verden: Vær så snill, gjør det som trengs for å oppfylle kravene innen én måned, ellers blir jeg drept, de kommer til å drepe oss, sier Ridsel i opptaket.

– Canadas regjering må få oss ut herfra så fort som mulig, sier Hall, som sier han ikke vet hvor mye penger gisseltakerne krever.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sekkingstad uttaler seg også i tilsvarende ordelag.

Det er tredje gang at de bortførte blir vist fram i videoer som Abu Sayyaf-geriljaen har lagt ut på nettet. I forrige video sto en talsmann for geriljaen fram og ga, i likhet med nå, én måneds tidsfrist på å oppfylle kravene.

– Vi kommer til å gjøre noe fryktelig mot disse fangene, sa den maskerte mannen, som satte 8. mars som tidsfrist.

Ingenting skjedde, og to dager senere har nå gruppen lagt ut en ny video med ny tidsfrist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Familien til bortført nordmann i sjokk

– Redusert millionkrav

UD har heller ikke tidligere ønsket å si noe om kravet om løsepenger, og filippinske myndigheter har advart Norge og Canada mot å gi etter for kravet.

Opprinnelig krevde geriljagruppen rundt 180 millioner kroner for hvert av gislene. I slutten av november skrev avisen Manila Bulletin at kravet var blitt redusert til 55 millioner kroner for hver av dem, men beløpet har ikke blitt bekreftet.

Det skal ikke være framsatt krav om løsepenger for kvinnen. Hennes frigivelse avhenger av at det blir betalt løsepenger for de tre andre, ble det hevdet før jul.

De fire ble bortført da væpnede menn slo til mot feriestedet Oceanview Resort på øya Samal ved Mindanao sør i landet, der Sekkingstad jobbet.

Abu Sayyaf-geriljaen er en ytterliggående islamistgruppe som sverger troskap til IS og som skal være tilknyttet al-Qaida. Gruppen holder for tiden også andre utlendinger fanget andre steder i landet, blant annet fra Nederland, Japan og Italia.

Les også:

Slik jobber filippinske myndigheter for å få gislene frigitt

Kidnappingen på Filippinene:

* Natt til tirsdag 22. september i for ble nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra samt to canadiske menn og en filippinsk kvinne bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene .

* Sekkingstad har bodd 15 år i landet og er daglig leder for feriestedet.

* Islamistgruppen Abu Sayyaf la 13. oktober ut en video av de fire gislene på YouTube.

* Ifølge filippinske etterretningskilder skal denne gruppen ha vært i forhandlinger med en ikke navngitt ambassade om frigivelse av gislene.

* Samme gruppe skal i april ha bortført to tyske statsborgere som ble frigitt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger.

* 3. november krevde gruppen 1 milliard filippinske pesos, rundt 180 millioner norske kroner, for hvert av gislene, men senere samme måneden skrev avisen Manila Bulletin at kravet var blitt redusert til 55 millioner kroner hver av mennene.

* I en ny video som ble lagt ut på Facebook torsdag gir gruppen én måneds frist til å betale totalt opptil 180 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad og de to canadierne.