Suu Kyis sjåfør foreslås som president i Myanmar

Aung San Suu Kyi foreslår en nær venn og ekssjåfør som ny president i Myanmar. Foto: Reuters / NTB scanpix
Aung San Suu Kyi foreslår en nær venn og ekssjåfør som ny president i Myanmar. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalligaen for demokrati (NLD) lanserer Aung San Suu Kyis nære venn og tidligere sjåfør, Htin Kyaw, som presidentkandidat i Myanmar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Takket være partiets overveldende flertall i nasjonalforsamlingen, er mannen nærmest garantert jobben som Myanmars president når landet får sin første demokratisk valgte regjering siden kuppet i 1962.

Forslaget ble gjort kjent for underhuset torsdag, fire måneder etter NLDs knusende valgseier. Grunnloven forbyr NLDs enormt populære leder Suu Kyi å selv bli president, fordi hun har vært gift med en utlending og barna hennes er britiske statsborgere.

Suu Kyis plan er dermed å indirekte styre landet via en stedfortreder, men hennes utvalgte har vært en godt bevart hemmelighet fram til torsdagens kunngjøring i parlamentet.

Ferskt partimedlem

Htin Kyaw meldte seg inn i NLD for bare to måneder siden og er ikke parlamentsmedlem. 69-åringen leder Suu Kyis veldedige organisasjon og har vært hennes nære allierte siden midten av 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny regjering utnevnes av presidenten og skal være på plass i Myanmar 1. april. Det kan ta flere dager før valget av Thin Kyaw bekreftes gjennom en avstemning i nasjonalforsamlingen. Tre kandidater skal nomineres; overhuset og underhuset velger hver sin, mens de militærutnevnte parlamentsmedlemmene nominerer den siste.

Les også: Myanmar løslater politiske fanger

Minoritetskandidat

Parlamentsmedlemmene stemmer deretter over hvem som skal bli president. De to øvrige kandidatene blir visepresidenter.

I overhuset har NLD foreslått Henry Van Thio som sin kandidat. Han tilhører den etniske gruppen Chin i den urolige delstaten med samme navn på grensa til India og Bangladesh. Partiet vil at han skal bli visepresident og representant for landets etniske minoriteter, opplyser Han Tha Myint i NLDs styre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skolekamerat

Presidentkandidat Htin Kyaw beskrives som en mild og hyggelig type som nyter stor respekt. Han kjenner Suu Kyi fra skoletiden og studerte økonomi ved Universitetet i Yangon, samt ved Oxford i England. Han har lenge vært en del av Suu Kyis innerste sirkel, har jobbet som universitetslærer og har fra tid til annen stilt opp som fredsprisvinnerens sjåfør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er høyt respektert, har upåklagelig integritet og er en veldig hyggelig mann, sier den prominente myanmarske historikeren Thant Myint-U på Twitter kort tid etter kunngjøringen.

Les også: Suu Kyi valgt inn i Myanmar

Militære departementer

Mange i Myanmar har siden brakseieren i valget klamret seg til et svinnende håp om at 70 år gamle Suu Kyi kunne ende opp som president likevel. Men flere måneders forhandlinger med den mektige militærjuntaen har ikke båret frukter.

– Dette er et viktig skritt for å oppfylle ønskene og forventningene til NLDs entusiastiske velgere, sier Suu Kyi i en uttalelse torsdag.

NLD skal neste måned ta over for president Thein Seins regjering, med unntak av ministrene for innenriks-, forsvars- og grensekontrolldepartementene. De skal fortsatt utnevnes av militæret.

De militærutnevnte representantene i nasjonalforsamlingen har ennå ikke nominert sin kandidat og var ikke til stede da NLDs presidentkandidater ble presentert torsdag.