Støttegruppen: – Rettssaken vil skape triggere

Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Kristine Røyneland sier de fleste berørte etter terrorangrepene 22. juli 2011 vil forsøke å skjerme seg mest mulig når rettssaken om gjerningsmannens soningsforhold starter til uken. Her fra årsmarkeringen etter terrorangrepene på Utøya i fjor sommer.
Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Kristine Røyneland sier de fleste berørte etter terrorangrepene 22. juli 2011 vil forsøke å skjerme seg mest mulig når rettssaken om gjerningsmannens soningsforhold starter til uken. Her fra årsmarkeringen etter terrorangrepene på Utøya i fjor sommer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De etterlatte og overlevende etter 22. juli-angrepene er forberedt på at rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsforhold vil åpne sår og reaktivere traumer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag til uken starter den fire dager lange rettssaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik. 36-åringen drepte 77 mennesker under terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Han har stevnet staten fordi han mener soningsvilkårene bryter med menneskerettighetene, blant annet på grunn av langvarig isolasjon.

Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring.

– Surrealistisk

– Rettssaken oppleves nesten surrealistisk. Der sitter han og sturer over sine egne forhold, mens vi sitter her og har mistet barna våre, er traumatiserte og har sorg og savn. Likevel skjønner vi at rettssaken må gjennomføres. Det er også viktig for oss at han ikke behandles på en spesiell måte, for det er jo nettopp det han ønsker, sier leder i Den nasjonal støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyneland mistet selv datteren Synne (18) på Utøya.

hjemmesiden til støttegruppen er det lagt ut råd, utarbeidet av Senter for Krisepsykologi, om hvordan de berørte best mulig kan takle at avisforsidene og nyhetssendingene igjen vil bli fylt opp av bilder og utsagn fra massedrapsmannen.

– Vi vet at denne saken kommer til å skape triggere, sier Røyneland.

Les også: Åpner for at menneskerettighetene kan tøyes i Breivik-saken

Følger fra Oslo

Hun sier svært mange av de berørte har gitt uttrykk for at de vil forsøke å skjerme seg i best mulig grad under rettssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret i støttegruppen kommer selv til å følge rettssaken fra Oslo tingrett, der den blir direkteoverført på skjerm fra fengselet i Skien.

– Vi vil utarbeide et daglig sammendrag fra retten som vil bli sendt de medlemmene som ønsker det, slik at de kan bli informert uten å måtte forholde seg til mediene, forteller Røyneland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En del berørte har også varslet at de selv ønsker å følge saken, og både i Oslo og andre steder i landet vil støttegruppen også arrangere uformelle samlinger for medlemmene under rettssaken.

Les også: – Anders Behring Breivik får alltid førsteprioritet

Ber om hensyn

Røyneland oppfordrer mediene til å vise hensyn under rettssaken ved ikke å slå opp store bilder av terroristen på forsidene. Hun oppfordrer også pressen til å ikke gjengi Breiviks politiske budskap, dersom han skulle komme med politiske utspill under de drøye tre timene som er avsatt til hans forklaring.

– Det viktigste for oss er at gjerningsmannen ikke får komme fram med sitt rasistiske budskap, og vi forventer at rettens aktører gjør det de kan for å forhindre det, sier Røyneland.

Les også:

Staten mener Breivik prøver å bygge terrornettverk

Breivik-saken kan ende i Strasbourg

Breiviks sak mot staten:

* Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

* Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

* I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila, samt daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».

* 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

* Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.

* Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.