Flyktninger i Hellas nekter å gi opp håpet

En familie lager mat i leiren like ved den makedonske grensen nord i Hellas. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix
En familie lager mat i leiren like ved den makedonske grensen nord i Hellas. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger og migranter som står fast nord i Hellas, vil fortsette forsøket på å krysse grensen selv om EU-ledere har erklært Balkan-ruta for stengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 34.000 mennesker befinner seg nå i ulike områder i Hellas som følge av at den ene grensen etter den andre er blitt stengt i land lenger nord.

Tirsdag var det ingen tegn til at presset mot den gresk-makedonske grensen minker, tvert imot. Tusenvis sto fortsatt i kø ved grensepasseringen i håp om å slippe gjennom, til tross for kraftig regnvær og nedslående meldinger fra Brussel.

Samtidig fortsetter folk å ankomme greske øyer etter å ha betalt menneskesmuglere tusenvis av kroner for å krysse Egeerhavet.

– Blir her selv om vi dør

Gresk politi opplyste tirsdag at grensen ikke har vært åpen på 24 timer, minst, og ingenting tyder på at den vil åpne igjen.

– Vi kommer til å bli her selv om vi dør alle sammen, sier Kadriya Jasem, en ung kvinne fra Aleppo i Syria, som nå overnatter i den provisoriske teltleiren ved den greske landsbyen Idomeni sammen med tusenvis av andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

25-åringen holder sin fire måneder gamle baby i armene. Hun sier hun trenger en lege.

– Vær så snill å åpne grensen, om ikke annet så for barna, sier hun.

Les også: EUs avtale med Tyrkia kan være ulovlig - vil uansett bli stoppet av veto

Søkkvåte telt

Flere små barn sitter på papplater ved grenseovergangen. Natten før ble de mange teltene i leiren gjennomvåte som følge av det kraftige regnværet. Mange mennesker hoster.

– Jeg er redd for at vi kommer til å dø her, vi er alle syke, sier Amina Khalil (20), også hun fra Aleppo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lever som ville dyr, men hvis vi drar, vil vi miste plassen i køen for å komme til Europa, hvis Makedonia noensinne lar oss passere, sier hun.

Det er uklart om greske myndigheter vil forsøke å flytte de mange menneskene lenger bort fra grensen, slik de gjorde for to uker siden. Da var det cirka 1.000 mennesker ved grensen, nå er det 13.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU vil stenge Balkanruta for flyktninger

– Selvopptatte Europa

Heller ikke i den tyrkiske kystbyen Izmir er det noe som tyder på at syrere og flyktninger fra andre land vil gi opp forsøket på å komme seg til Hellas.

– Alle land og presidentene deres er bare opptatt av å passe på sine egne interesser, og de tar imot penger på bekostning av det syriske folket, sier Ibrahim Abdulhamid Ivaki, en syrisk firebarnsfar som kom til Tyrkia for 20 dager siden.

– Jeg vil reise til Europa sammen med familien min, fastslår han.

Det til tross for at Tyrkia og EU diskuterer en avtale som innebærer at flyktninger og migranter som kommer til de greske øyene, skal sendes tilbake til Tyrkia. Planen er at europeiske land i stedet skal ta imot flere syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Det kommer fortsatt over 700 flyktninger og migranter til de greske øyene per døgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Østerrike nekter å være venterom for flyktninger til Tyskland

Vil jobbe i Tyskland

I et forlatt hus i Cesme, en tyrkisk by tvers overfor den greske øya Chios, venter afghaneren Mohammed på en anledning til å reise. Han sier han er klar over situasjonen ved den makedonske grensen, men han nekter å gi opp.

– Hvis jeg kommer meg til Hellas, tror jeg det vil være mulig å komme seg til Tyskland, sier 27-åringen.

Han sier han har hatt problemer med å finne jobb Istanbul og at han i stedet vil ta seg til slektninger som jobber som bygningsarbeidere i Tyskland.

Les også: Hellas forbereder seg på å hjelpe 150.000 flyktninger