Kirken vil lokke unge til å velge presteyrket

Kirken vil henvende seg til ungdommen for å sikre rekrutteringen til presteyrket. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Kirken vil henvende seg til ungdommen for å sikre rekrutteringen til presteyrket. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): 29 prosent av prestene Den norske kirke er over 60 år, og 400 skal ut i pensjon de neste ti årene. Kirken henvender seg nå til kristne ungdomsmiljøer for å sikre rekrutteringen til yrket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirken sliter allerede stort med å fylle prestestillinger over hele landet, og ferske 2015-tall fra Kirkerådet tyder på at prestemangelen vil vedvare, skriver Vårt Land.

Tallene viser at 374 av totalt 1.294 prester er over 60 år, mens 385 er mellom 50 og 59 år.

– Jeg pleier å si at vi kan være sikker på at hver fjerde prest er borte om ti år, sier leder Martin Engstad i Presteforeningen.

Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, at kirken igjen må rette rekrutteringsarbeidet inn mot de kristne ungdomsorganisasjonene hvis den skal klare å øke antallet prester i Norge. På 1970-tallet rekrutterte kirken et stort antall prester gjennom et stort og omfattende ungdomsarbeid.

– Vi ser at 90 prosent av dem som i dag begynner på teologistudiene, har tilknytning til et kristent ungdomsmiljø. Det betyr at det er disse miljøene vi må sette inn støtet mot for å øke rekrutteringen. Det er en stor utfordring å fylle de stillingene som nå blir ledige, og vi er avhengig av å samarbeide med de ulike organisasjonene og institusjonene som har tilknytning til kirkelig utdanning, sier han. (©NTB)