EU/Tyrkia-avtalen:EUs avtale med Tyrkia kan være ulovlig - og vil bli stoppet av veto

KIDNAPPET EU? Tyrkias statsminister Ahmet Davatoglu (til venstre) smiler fornøyd etter den foreløpige enigheten han fikk med EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
KIDNAPPET EU? Tyrkias statsminister Ahmet Davatoglu (til venstre) smiler fornøyd etter den foreløpige enigheten han fikk med EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Den eurpeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utkastet til avtale om å sende flyktninger og migranter tilbake til Tyrkia, anklages for å bryte med folkeretten. Ungarn og Slovakia vil uansett stoppe avtalen med veto mot å ta imot flyktninger direkte fra Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen som kom fra EUs stats- og regjeringssjefer etter deres toppmøte mandag kveld, er tilsynelatende enstemmig.

I virkeligheten viser det seg at Ungarns statsminister Viktor Orbán vil nedlegge veto mot den del av avtalen som innebærer at EU for hver syriske flyktning som blir sendt tilbake fra Hellas til Tyrkia, skal EU ta imot en kvoteflyktning fra Tyrkia.

Denne avgjørende delen av den foreløpige enigheten mellom EU og Tyrkia, vil Slovakia visstnok også stoppe med veto.

For Ungarns del meddelte statsministerens pressetalsmann Zoltán Kovács på twitter klokka 20.44 mandag, at Orbán hadde lagt ned veto.

Men det viste seg at ungareren ikke kunne gjøre det der og da, fordi avtalen ikke formelt ble besluttet i går, men skal opp til behandling på et nytt EU-toppmøte 17. og 18. mars.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke fornøyd med en avtale om å ta imot kvoteflyktninger fra Tyrkia, før alle andre veier asylsøkere kan ta, blir effektivt sperret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil ikke være forståelse for at vi med den ene hånden tar imot et antall som kommer av seg selv, i fjor var det 20.000, og man med den andre hånda så inviterer folk. Man skal lukke grensene effektivt av først, sier Løkke til Politiken.

Storbritannia vil uansett ikke være delaktig i en asylavtale mellom Tyrkia og EU, slår statsminister David Cameron fast overfor Reuters.

Les også: Forsker kaller returavtale «kjærkommen realisme»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bytteavtale om flyktninger og Balkansperring

– Vi har i prinsippet blitt enige om at Tyrkia vil motta alle irregulære migranter som ikke kvalifiserer til beskyttelse, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på en pressekonferanse etter toppmøtet mellom EU og den tyrkiske statsministeren Ahmet Davatoglu.

– Og de skal også ta tilbake syriske flyktninger som kommer til de greske øyer. For hver syrer som tilbakesendes til Tyrkia, skal så EU på overført en syrisk kvoteflyktning fra Tyrkia, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dermed blir det bare legale veier til Europa, sa Juncker - og lot det dermed være tvil om det til nå har vært legalt av flyktningene å krysse over sjøen til Hellas.

– Det vil ta markedet for menneskesmuglere og lette presset på Hellas, sa kommisjonspresidenten.

På gårsdagens toppmøte i EU ble også forslaget om å sperre den såkalte Vestbalkan-ruta fra Hellas til Tyskland, vedtatt.

Det skjedde trass i rykter på forhånd om at Tysklands Angela Merkel ville forhindre et slikt vedtak.

Les også: I dag sperrer EU-toppene Vestbalkan-ruta for migrantene

«Nådestøtet mot asylretten i Europa»

Men mange reiser tvil om avtalen som hvis den går gjennom, effektivt vil sperre asylsøkere ute fra EU, er lovlig etter internasjonale konvensjoner.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og hans eksperter vurderer utover tirsdagen hvorvidt avtalen er innenfor Den europeiske menneskerettighetsorganisasjonen, eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får ABC Nyheter opplyst hos Europarådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet er blant annet hvordan flyktninger som skal sendes fra Tyrkia til EU til EU, flyktninger som kan komme opp i et stort antall, skal håndteres. Fra før har EU vist manglende evne til å bosette flyktningene.

EU vedtok i fjor å fordele 160.000 flyktninger som allerede har kommet til Hellas, på sine medlemsland. Så langt har bare 872 av dem blitt omplassert til andre land.

Å sende alle asylsøkere tilbake til Tyrkia er også tvilsomt siden de bare tilbyr beskyttelse til syrere, ikke de mange andre nasjonalitetene som afghanere, irakere, eritreere og andre.

Dette kan være nådestøtet mot asylretten i Europa, frykter Amnesty om returforhandlingene mellom EU og Tyrkia, melder NTB om avtalen.

Ifølge NTB er også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) bekymret over avtalen EU er i ferd med å inngå med Tyrkia og mener at den ikke tar nok hensyn til flyktningenes krav på beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske avisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten er blant de mange som stiller seg i kø for å sable ned avtalen og forbundskansler Angela Merkels hyllest av den.

«Tyrkia som ny mønsterstat. Utsalg av verdier: Merkel demonterer EU» heter det om Tyrkia-EU-avtalen.

Les om avtalen mellom Tyrkia og EU (engelsk).

Les også: – Asylretten er uærlig og bør skrotes