Lekkasje for EU-toppmøte om flyktningekrisa:Avis: EU vil stenge Balkanruta for flyktninger

STENGER BALKANRUTA? EU-president Donald Tusk hilser på vaktmannskapene i Dobova, Slovenia 3. mars - i sin turne til landene på Balkanruta forut for EU-toppmøtet.
STENGER BALKANRUTA? EU-president Donald Tusk hilser på vaktmannskapene i Dobova, Slovenia 3. mars - i sin turne til landene på Balkanruta forut for EU-toppmøtet. Foto: Den europeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs regjeringssjefer planlegger å erklære Balkanruta fra Hellas til Østerrike stengt, når de møtes over helga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hevder den østerrikske avisa Der Standard er konklusjonen i et overraskende utkast til vedtak på stats- og regjeringssjefenes toppmøte mandag, som avisa har lest.

«Den irregulære strømmen av migranter langs Vestbalkanruta skal avsluttes. Denne ruta er fra nå av stengt», siterer avisa fra et utkast til vedtak som ble sirkulert lørdag kveld og diskuteres blant diplomatene fra EUs 28 medlemsland utover søndagen.

Les også: Norge krever færre flyktninger

EU-toppmøtet avholdes i morgen sammen med representanter for Tyrkia, for å diskutere hva Tyrkia og EU skal gjøre for å redusere migrantstrømmen fra Tyrkia til Hellas. Deretter avholder EU-toppmøtene sitt eget toppmøte der de skal vedta hvordan de nå skal håndtere situasjonen.

Les også: – Østerrike nekter å være venterom for flyktninger til Tyskland

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innholdet i utkastet til erklæring, der detaljene fortsatt diskuteres, innebærer at EU vil holde migrantene og flyktningene som krysser Egeerhavet, i Hellas. Så skal EU gjøre sitt ytterste for å bistå Hellas, blant annet med 700 millioner euro i støtte over tre år.

Les også: Tåregass mot flyktninger mellom Hellas og Makedonia

Der Standard intervjuer også den greske europaministeren Nikos Xydakis, som blir spurt hva som skal til for å stoppe flyktningestrømmen.

– Det kan jeg si deg. Når krigen i Syria, i Irak, i Libya, er over. Spørsmålet er hva vi gjør og hva vi har gjort i de fem siste årene for å få slutt på krigene, svarer han.

– Hvordan får vi for eksempel Frankrike, som er medansvarlig for kaoset i Libya, til å gjøre mer for fred og stabilitet? Vesten har ikke gjort mye for å få slutt på disse krisene, sier europaministeren og konkluderer:

– Det er en god geskjeft for selskaper som selger ammunisjon.