Bydelspolitikere i Oslo vil ha vekk Amnesty-benkYtringsfrihetsbenk ikke ønsket i Frogner bydel

YTRINGSFRIHET MOT AMBASSADE: Amnesty Norge har satt denne benken med plaketten «Ytringsfrihetens benk» foran ambassaden til landet som pisker folk for meningsytringer, Saudi Arabia.
YTRINGSFRIHET MOT AMBASSADE: Amnesty Norge har satt denne benken med plaketten «Ytringsfrihetens benk» foran ambassaden til landet som pisker folk for meningsytringer, Saudi Arabia. Foto: Amnesty Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bydelsutvalget i Frogner bydel i Oslo vil ikke ha en «Ytringsfrihetens benk» Amnesty Norge har satt opp foran Saudi-Arabias ambassade i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Benken står i den lille parken foran Saudi-Arabias ambassade, der Amnesty det siste året har holdt jevnlige markeringer for å protestere mot fengslingen og piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Amnesty International har satt en liten plakett på benken, med teksten «Ytringsfrihetens benk».

Det vil ikke Bydelsutvalget i Frogner ha noe av.

Les også: Bloggeren som avdekket Saudi-Arabias sanne ansikt

Enstemmig: Uønsket benk

Bydelsutvalget, der Høyre har rent flertall men også Ap og MDG er med i arbeidsutvalget, krever at teksten på plaketten blir skiftet ut til det nøytrale «Donert av Amnesty International» og truer med å fjerne benken om så ikke skjer.

Ivar Johansen, som har sittet i Oslo bystyre for SV siden 1987, reagerer på dette.

– Jeg må si jeg undres over at bydel Frogners administrative og politiske ledelse kan stå for en slik politisk sensur for ikke å støte en ambassade. De alvorlige menneskerettighetsbrudd Saudi-Arabia står for, bør tilsi at bydelspolitikere i bydel Frogner verdsetter ytringsfriheten høyere, skriver han på sin egen blogg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brende: – Badawi må løslates

«Alle pakistanere ut!»-benk?

Bydel Frogner på beste vestkant i Oslo har som motto å bli «Europas mest attraktive bydel».

– Hvorfor kan ikke en ytringsfrihetsbenk stå i «Europas mest attraktive bydel», leder i Frogner bydelsutvalg, Jens Jørgen Lie (H)?

– Utgangspunktet var dommen i Saudi Arabia mot Badawi. Folk har i ett år stått foran ambassaden og demonstrert hver fredag. Jeg har også demonstrert et par ganger, så det er sagt, innleder Lie overfor ABC Nyheter.

– I romjula kom en bråhast-søknad fra Amnesty om å få lov til å donere en benk. Vi sa ja, men med mer nøytral tekst. Når folk ønsker å donere en benk til bydelen, skal det ikke være noe politisk budskap i det.

– Hva om noen ville sette opp en benka med «alle pakistanere ut!»? Det er også innenfor ytringsfrihetens grenser, illustrerer Lie.

– Likevel har ikke Amnesty gjort noen forandring, fortsetter bydelsutvalgets leder.

– Demokratiet har sagt sitt. Alle partiene er enig, og så følger de ikke opp, sier Lie.

Mandag skal han møte Amnestys generalsekretær for å diskutere saken.