Kraftig økning i svindelforsøk mot bedrifter

Økokrim har fått en ny type svindel å hanskes med, såkalt CEO-svindel, der bedrifter svindles for store pengebeløp.
Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Økokrim har fått en ny type svindel å hanskes med, såkalt CEO-svindel, der bedrifter svindles for store pengebeløp. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Økokrim har fått en ny type svindel å hanskes med, såkalt CEO-svindel, der bedrifter svindles for store pengebeløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser at det er et voldsomt trykk mot norske bedrifter nå. Jeg har ikke oversikt over antall saker, men vi på Økokrim får henvendelser to-tre ganger om dagen der bedrifter lurer på hva de er eller blir utsatt for, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til Aftenposten.

De mottok den første saken om CEO-svindel, også omtalt som toppsjefsvindel, i fjor sommer. Nå, etter nyttår, har antallet saker eksplodert.

CEO-svindel – etter engelske sjeftittelen chief executive officer – går kort forklart ut på å få bedrifter til å gi fra seg store pengebeløp. Dette skjer gjerne ved at man lurer en ansatt, ofte en regnskapsmedarbeider eller leder, til å betale et stort pengebeløp fra bedriftens konto. Dette gjør de ved å få offeret til å tro overføringen er i firmaets interesse.

– Bedriftene kan tro med en gang at de har en utro tjener, men så er vedkommende lurt trill rundt, sier Dybo.

Flere politidistrikter etterforsker saker der norske bedrifter er svindlet for millioner av kroner. Av hensyn til etterforskningen, vil ikke Økokrim komme med opplysninger om sakene, som er blitt etterforsket i skjul de siste månedene. (©NTB)