Elever bruker dataoversettelse til å jukse med nynorsken

Lærerne ved Hamar katedralskole har sendt et brev til Utdanningsdirektoratet der de uttrykker frustrasjon over bruk av oversettelsesprogram i nynorsk blant elevene.
Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB scanpix
Lærerne ved Hamar katedralskole har sendt et brev til Utdanningsdirektoratet der de uttrykker frustrasjon over bruk av oversettelsesprogram i nynorsk blant elevene. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Lærerne ved Hamar katedralskole bekymrer seg for elevenes bruk av oversettelsesprogram i nynorsk. De ber myndighetene vurdere å droppe egen karakter i sidemål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærerne tar opp problemet i et brev til Utdanningsforbundet, skriver Aftenposten.

– Dette er gode programmer, og det blir ganske god nynorsk. Vi klarer ikke å bevise at elever har jukset, og vi synes det er vanskelig å vite hva slags kompetanse vi vurderer når vi setter den karakteren som er så viktig for alle sammen, sier Henriette Langli, som er avdelingsleder for språkfag. I et forsøk på å bekjempe problemet har skolen fått elevene til å skrive for hånd, men Langli mener dette er en dårlig løsning når eksamen foregår på PC.

Hamar katedralskole er med i en forsøksordning med én karakter i norsk på VG1 og VG2 og skriver i brevet at de finner det «lite hensiktsmessig med en isolert karakter i norsk sidemål».

Eksamenskoordinator Mari Bjugstad Wiken er kjent med at oversettelsesprogrammer kan være en utfordring for skolene og faglærere under eksamen.

– Vi er allerede i gang med et forsøk der skoler som deltar, kan bruke en eller to karakterer i norsk i stedet for de tre karakterene de får i dag. Men det er ikke snakk om å gjøre endringer i hva elevene skal lære og hvordan de skal lære. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus