LO vil stille «hårete, men rettferdige» pensjonskrav

Fellesforbundet vil sørge for et høyere pensjonsgrunnlag gjennom årets tariffoppgjør, sa leder Jørn Eggum på et seminar for journalister tirsdag. -Da vil pensjon fra første krone være et hårete og veldig godt krav fra vår side, sa Eggum, her på talerstolen under LOs representantskapsmøte i Folkets Hus forrige uke.
Fellesforbundet vil sørge for et høyere pensjonsgrunnlag gjennom årets tariffoppgjør, sa leder Jørn Eggum på et seminar for journalister tirsdag. -Da vil pensjon fra første krone være et hårete og veldig godt krav fra vår side, sa Eggum, her på talerstolen under LOs representantskapsmøte i Folkets Hus forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opparbeidelse av pensjon fra første lønnskrone og tariffestede pensjonsavtaler er hva Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener vil være hårete og rettferdige krav ved årets oppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgiverforeningen Norsk Industri har advart om at hvert av disse kravene kan utløse konflikt. Det hindrer ikke at LOs største forbund i privat sektor heiser pensjon høyt når årets hovedoppgjør innledes tirsdag neste uke.

– Vi skal sørge for at vi alle får et høyere pensjonsgrunnlag. Da vil pensjon fra første krone være et hårete og veldig godt krav fra vår side, sa Eggum da Fellesforbundet arrangerte et seminar for journalister tirsdag ettermiddag.

Les også: NHO-topp varsler konflikt med LO om pensjonskrav

Har avvist alt før

Han lar seg ikke skremme av at Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen advarer om at pensjonskrav kan sende partene inn i en konflikt.

– Jeg er blitt møtt med blank avvisning på mange krav tidligere fra Lier-Hansen, som vi senere har fått gjennomført. Det første de gjør er jo å legge alle kravene oppå hverandre og deretter avvise alt. Men våre krav fremmes i visshet om at motparten må se alt i en sammenheng, og at vår prioriterte kravliste er balansert opp mot industriens behov for bæreevne, sier Eggum til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mann siktet for forsøk på millionsvindel av DNB-kunder

Krav i arbeid

I strid med advarsler fra Fellesforbundet og LO-ledelsens ønske, vedtok LOs representantskap for en uke siden at det skal fremmes pensjonskrav om «brede, kollektive ordninger» i årets oppgjør.

Det sendte Eggum inn i tenkeboksen. Men hva «brede og kollektive ordninger» innebærer når kravene skal legges fram på Hotell Opera tirsdag 8. mars, vil Eggum foreløpig ikke si noe om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kravene er under utarbeidelse. De vil bli lagt fram når vi møter Norsk Industri. Jeg ønsker jo å lykkes i det som er mitt første oppgjør som forbundsleder. Da har ikke jeg tenkt å fortelle motparten hva som blir våre krav før vi møtes, sier Eggum.

Les også: Øl gir EUs sysselsetting og økonomi et løft

Ble overrasket

Han la til at «vi har tatt på oss ansvaret for å fremme krav i tråd med det som ble vedtatt i LOs representantskap. Det er og vil være planen.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundslederen innrømmet imidlertid at vedtaket overrasket ham:

– Vi har vært i god dialog i flere måneder, vi har hatt gode prosesser og leverte en enstemmig innstilling. Så da kan man være overrasket over at det ikke gikk gjennom. Det føltes som vi hadde bedre forankring enn vi hadde, sa Eggum.

Les også: Fellesforbundet lover å sikre mer pensjon

Kjøpekraften

Årets oppgjør vil ikke bare handle om pensjon. Fellesforbundet innleder forhandlingene mellom LO og NHO – og deretter alle de øvrige organisasjonene – med krav om opprettholdt kjøpekraft og avtaler som skal sikre et seriøst arbeidsliv.

Lønnskravene må balanseres slik at de både tar hensyn til industrien på Vestlandet, som «ligger med brukket rygg» – og andre deler som nå jakter på arbeidskraft, fastslår Eggum.

– Kravene vil være å sikre kjøpekraft. Og vi må ivareta lavlønnsgrupper, sier Fellesforbundets leder.

Fellesforbundet vil også ta kampen mot arbeidsgivere som unndrar seg tariffestede ordninger, varsler Eggum.

Les også: LO-lederen vil løfte pensjon ut av oppgjøret