Meny

VG: UD-byråkrater slår alarm om flyktningsituasjonen

Flyktninger og migranter møtes av politi på grensen mellom Hellas og Makedonia. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningstrømmen til Norge og Europa stanser ikke selv om det skulle bli fred i Syria, varsler to toppbyråkrater i et internt UD-notat.

I notatet som er utarbeidet av en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), skisseres et mørkt og dramatisk bilde av hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden framover, skriver VG.

Forfatterne skriver blant annet at mye av det Europa har oppnådd «står på spill, og med det deler av grunnlaget for frihet og vekst i Europa og vårt eget land de siste tiårene.» De frykter blant annet en «splittelse nord-sør og øst-vest i EU», «styrking av ytterliggående krefter» og «sannsynlighet for nye terroranslag».

UDs eksperter tror ikke en fred i Syria vil stanse flyktningstrømmen:

– Migrasjonspresset vil vedvare selv med de mest optimistiske scenarioer for bileggelse av konflikt og opprettelse av stabilitet i Syria, Irak og Afghanistan, skriver de.

Utenriksminister Børge Brende (H) ønsker ikke å la seg intervjue om innholdet i notatet, som er datert 28. januar.

– Utkastet VG sitter på er et internt arbeidsdokument som verken er gjennomgått eller godkjent i departementets ledelse. Utenriksministeren har eksempelvis ikke mottatt dokumentet, sier UDs kommunikasjonssjef, Frode Andersen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus