Seks av ti ordførere vil ha utsatt sammenslåingsfrist

Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger er blant ordførerne som mener kommunene bør få utsatt fristen for å bestemme seg for sammenslåing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger er blant ordførerne som mener kommunene bør få utsatt fristen for å bestemme seg for sammenslåing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Seks av ti ordførere støtter opposisjonens krav om utsatt frist for sammenslåing av kommuner, viser en fersk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant ordførerne som synes 1. juli er en for tidlig frist til å bestemme seg for sammenslåing, er flere fra kommunalminister Jan Tore Sanners parti Høyre. 315 ordførere fra små og store kommuner har svart på Nationens ordførerundersøkelse, og 200 av dem ber om at tidsfristen utsettes. Foruten Frp er alle partier representert blant dem som ønsker utsatt frist.

– Jeg ser at det kan bli knapt med tid. Når man har en reell prosess på gang, må regjeringen vurdere å utsette tidsfristen, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til Nationen.

Les også: Fortsatt flertall mot kommunesammenslåing

Tre av opposisjonspartiene på Stortinget, Ap, SV og Sp, har tidligere fremmet krav om at tidsfristen for sammenslåing utsettes. Flere ordførere omtaler tidsfristen som et råkjør, og Helgø deler frykten for at den kan være ødeleggende for hele kommunereformen.

– Ja, men fristen var helt nødvendig for å få i gang prosessene. Men hvis fristen på en måte blir en hemsko for å få dette til, det er da jeg mener at regjeringen må se på dette, sier hun.

Om lag halvparten av ordførerne som ønsker seg og tror på en sammenslåing, svarer i undersøkelsen at tidsfristen bør utsettes.

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om sammenslåing

Personvernpolicy