Kosmetikkselskap dømt til å betale 72 millioner dollar i erstatning

Kosmetikkselskapet Johnson & Johnson er dømt til å betale 72 millioner dollar i erstatning etter at en kvinne døde av kreft i fjor. Se video.

Retten mener at en kvinnes kreftsykdom skyldes bruk av selskapets babypudder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk kvinne (62) døde i oktober i fjor av kreft i eggstokkene.

Familien hennes mener at daglig bruk av babypudderet til kosmetikkselskapet Johnson & Johnson var skyld i kreften, ettersom produktet inneholder talkum.

Ifølge familien visste firmaet om kreftrisikoen uten å opplyse forbrukerne, skriver NRK.

Les også: Kreftleger frykter todelt helsevesen

Daglig bruk

Den 62-år gamle kvinnen skal ha brukt pudderet daglig i en årrekke, og hadde innført bruken som en rutine på lik linje med å pusse tennene, ifølge hennes sønn, skriver Dagbladet.

Familien valgte å gå til søksmål mot selskapet.

Saken ble fremmet i retten i delstaten Missouri i USA. Etter tre uker i retten ble Johnson & Johnson dømt til å betale 10 millioner dollar i erstatning og 62 millioner dollar i strafferstatning til familien til den avdøde kvinnen.

Les også: Sminken og hudkremen din kan skade barna

Gruppesøksmål

Kvinnens pårørende er ikke de eneste som går til søksmål mot kosmetikkselskapet. I USA er det nå meldt inn 1000 lignende søksmål.

Johnson & Johnsons talsperson, Carol Goodrich, mener at dommen strider mot flere år med vitenskapelige tester som viser at talkum er en trygg kosmetisk ingrediens, melder Dagbladet.

I rettsaken kom det derimot frem i et internt notat, skrevet selskapets medisinske konsulent, at å nekte for at det er en link mellom hygienisk talkumbruk og eggstokkreft, ville være det samme som å nekte for en sammenheng mellom røyking og kreft, skriver NRK.

Les også: Se hva talkum kan gjøre

Påviste svært høye verdier av kvikksølv i kosmetikk

9 av 10 melder ikke fra om bivirkninger av kosmetikk

Personvernpolicy