Kosmetikkselskap dømt til å betale 72 millioner dollar i erstatning

Kosmetikkselskapet Johnson & Johnson er dømt til å betale 72 millioner dollar i erstatning etter at en kvinne døde av kreft i fjor. Se video.

Retten mener at en kvinnes kreftsykdom skyldes bruk av selskapets babypudder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk kvinne (62) døde i oktober i fjor av kreft i eggstokkene.

Familien hennes mener at daglig bruk av babypudderet til kosmetikkselskapet Johnson & Johnson var skyld i kreften, ettersom produktet inneholder talkum.

Ifølge familien visste firmaet om kreftrisikoen uten å opplyse forbrukerne, skriver NRK.

Les også: Kreftleger frykter todelt helsevesen

Daglig bruk

Den 62-år gamle kvinnen skal ha brukt pudderet daglig i en årrekke, og hadde innført bruken som en rutine på lik linje med å pusse tennene, ifølge hennes sønn, skriver Dagbladet.

Familien valgte å gå til søksmål mot selskapet.

Saken ble fremmet i retten i delstaten Missouri i USA. Etter tre uker i retten ble Johnson & Johnson dømt til å betale 10 millioner dollar i erstatning og 62 millioner dollar i strafferstatning til familien til den avdøde kvinnen.

Les også: Sminken og hudkremen din kan skade barna

Gruppesøksmål

Kvinnens pårørende er ikke de eneste som går til søksmål mot kosmetikkselskapet. I USA er det nå meldt inn 1000 lignende søksmål.

Johnson & Johnsons talsperson, Carol Goodrich, mener at dommen strider mot flere år med vitenskapelige tester som viser at talkum er en trygg kosmetisk ingrediens, melder Dagbladet.

I rettsaken kom det derimot frem i et internt notat, skrevet selskapets medisinske konsulent, at å nekte for at det er en link mellom hygienisk talkumbruk og eggstokkreft, ville være det samme som å nekte for en sammenheng mellom røyking og kreft, skriver NRK.

Les også: Se hva talkum kan gjøre

Påviste svært høye verdier av kvikksølv i kosmetikk

9 av 10 melder ikke fra om bivirkninger av kosmetikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus