Listhaug: – De neste ukene avgjør om Schengen vil fungere

<p>MENINGSMÅLING: Sylvi Listhaug (Frp) under spørretimen i Stortinget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix</p>
MENINGSMÅLING: Sylvi Listhaug (Frp) under spørretimen i Stortinget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Stadig flere er fornøyd med regjeringens innvandringspolitikk, viser ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny meningsmåling gjennomført for Aftenposten viser at 44 prosent av de spurte synes regjeringen gjør en god eller meget god jobb ved å håndtere innvandring og integrering.

For et år siden var andelen «bare» 33 prosent.

Men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar ikke av, tross gode målinger.

– Det er jo alltid hyggelig å få tilbakemelding som går i riktig retning, men jeg er ydmyk nå fordi vi kan stå i en veldig vanskelig situasjon senere i år. Jeg tar ikke av på grunn av dette, sier hun til Aftenposten.

Se også: Listhaug: Kun politiet skal trygge gatene

– Må ikke endre

Hun maner til langsiktig tenking og politikk på området.

– Vi må vurdere hvor attraktive Norge er i et internasjonalt marked for asylsøkere. Og vi må ikke endre standpunkt etter hva som står i dagens aviser, sier Listhaug.

Flyktningstrømmen til Europa ser ikke ut til å avta, og en rekke EU-land, blant dem Tyskland, har begynt å ta til orde for en avtale med Tyrkia om en kvoteordning der et betydelig antall flyktninger hentes til Europa for å bremse den ukontrollerte tilstrømmingen.

Listhaug sa torsdag at hun i utgangspunktet stiller seg positiv til et slikt grep, såfremt det bidrar til å stanse strømmen av flyktninger.

Se også: Listhaug åpen for kvotesystem

– Neste ukene avgjør

Hun mener det er vanskelig å spå fremtiden for dagens Schengen-avtale.

– De neste ukene blir spennende. Mange land mener at de neste ukene avgjør om Schengen vil fungere i fremtiden, sier Listhaug til Aftenposten.

Flyktningkrisen i Europa viser ingen tegn til å avta. Over 110.000 har tatt sjøveien til Europa så langt i år etter en tilstrømming på over en million i fjor.

– Så langt har yttergrensene ikke fungert godt nok. Det er mafianettverk som styrer deler av disse migrasjonsstrømmene, de vil lete etter nye ruter, og vi må prøve å stoppe dem, sier Listhaug.

Se også: Listhaug ikke bekymret over Amnestys kritikk

– Dårlige murer

For to uker siden sa Finland nei til felles nordisk grensekontroll, som Danmark foreslo.

– Jeg synes ikke det er et godt forslag. Den europeiske unionen og Schengen har en ytre grense. Innenfor det området beveger vi oss fritt. Alle murer som bygges opp inne i Europa, i Norden eller andre steder, synes jeg er dårlig murer, sa Finlands finansminister Alexander Stubb til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Den svenske regjeringen, som har kritisert Danmark for å være for slappe i kontrollen av asylsøkere på vei til Sverige, er åpen for ideen, skriver NTB.

Personvernpolicy